Megjelentek az olajpiacon azok, akik a fekete arany drágulására számítanak, csak egyelőre nincsenek annyian, hogy beindítsanak egy áremelkedési trendet - írta a Bloomberg a hedge fundok üzleteit elemezve. Az OPEC szakértői és döntéshozói küldtek egy üzentet szentpétervári tanácskozásukról: eszerint Szaúd-Arábia napi egymillió hordóval csökkenti kitermelését, hogy ellensúlyozza Irak és az Egyesült Arab Emírségek plafontúllépését. Ezzel adtak némi támaszt a fekete arany árának.

Nyár

Az olaj ára a múlt héten feltámadt júniusi gyengélkedéséből - majd a héten a Brent jegyzése 60, a WTI-é 47 dollár/hordó alatt ingadozott -, amit a szakértők elsősorban a nyári üdülési szezonban megélénkülő benzin- és gázolaj-kereslettel magyaráznak.

Ugyanakkor a piaci szereplők továbbra is kételkednek abban, hogy az OPEC és a hozzá társuló független olajországok, elsősorban Oroszország, termelésük korlátozásával egyensúlyba tudják hozni a keresletet és a kínálatot.

Jelek

Az utóbbi oldalt növelte a korlátozási megállapodásban nem szereplő Líbia kitermelésének felfutása, illetve az USA olajpalaiparának folytatódó erősödése. Ecuador, az OPEC tagja, amely benne volt a megállapodásban, jelezte, hogy nem tudja magát tovább tartani a novemberben elfogadott plafonhoz. Így aztán az OPEC kínálata júliusban elérte idei rekordját.

Eközben azonban az USA-ban január óta a legalacsonyabb szintre estek az olajtartalékok és öt héten át zsugorodott a benzinkínálat - derült ki az EIA kormányhivatal adataiból. A hedge fundok növelni kezdték az észak-amerikai WTI kőolaj drágulására játszó befektetéseiket és erősödtek a londoni Brent áremelkedésével kapcsolatos spekulációk is. Ugyanakkor elemzők szerint nem elég magabiztos ez a változás ahhoz, hogy tartós drágulást jelezzen előre.

További jelek

Az árupiaci kereskedők szintén úgy láthatják, hogy nőhet a fekete arany ára. Erre lehet következtetni abból, hogy csökken regionális olajárszabványok és a két világszabvány közti árkülönbség. Például a Magyarországra is importált orosz Ural olaj júliusban csak 65 centtel volt olcsóbb a Brentnél, míg áprilisban még két dollár volt a különbség.

Ugyanez a változás figyelhető meg az amerikai kontinensen a WTI és a kolumbiai Vasconia, az ecuadori Oriente vagy a venezuelai Tia Juana esetén. Ázsiában erősíteni tudott például a vietnami Bunga Kekwa. A Közel-Keleten ugyanez a helyzet a gyenge minőségű, dél-iraki Basrah Heavy és a dubaji benchmark viszonyában. Ezeknek a változásoknak a tartósságát azonban tesztelni fogja az benzin és ezzel az olaj keresletének őszi visszaesése.

Nem lesz tartós

Mindezek a jelek nem tartották vissza a Crédit Suisse elemzőit attól, hogy csökkentsék hosszabb távú olajár-előrejelzésüket. A 2020-as prognózisban öt dollárral, 57,50 dollár/hordóra vitték le a WTI várható árát, a Brent esetén szintén öt dollárral, 60 dollár/hordóra csökkentették jóslatukat - adta hírül a CNBC.

A bank szakértői úgy vélik, hogy 2018 harmadik negyedévéig nem várható fordulópont a fekete arany pacán és a régen várt kereslet-kínálati egyensúly leghamarabb 2019-ben várható. A háttérben az állhat, hogy az OPEC és barátai kitermeléscsökkentését ellensúlyozza Líbia és Nigéria megnövekedett exportja. Emellett az OPEC-országok élénk kivitelét érdemes megemlíteni, amely feleslegessé teszi a világon felhalmozódott készletek felhasználását.