A német gazdasági minisztérium szerint idén az eddig vártnál tempósabban nőhet az ország GDP-je, jövőre azonban lassulás várható. 
 

A minisztérium egyik dokumentumát idézve a Der Spiegel azt írta, hogy a bruttó hazai össztermék 2,1-2,4 százalékkal nő az idén. Ez meghaladja azt az 1,8 százalékot, ami a kormány eddigi hivatalos várakozása. A jövő évre 1,6-1,9 százalékos gazdaságnövekedési előrejelzést tartalmaz a dokumentum.

A minisztérium várhatóan a jövő héten ismerteti az idei és a jövő évre vonatkozó legfrissebb gazdaságnövekedési előrejelzését.

A nagyobb idei gazdaságnövekedés egyebek között azt is eredményezi, hogy Németországnak az államháztartási hiány finanszírozására csupán közel 40 milliárd eurónyi kölcsönt kell felvennie az eredetileg tervezett 48 milliárd euró helyett - számolt be a német hetilap. 

Németországban 3,6 százalékkal nőtt a hazai össztermék 2010-ben az egy évvel korábbihoz képest, ugyanakkor a GDP-arányos államháztartási hiány 3,5 százalékra emelkedett a német statisztikai hivatal szerdán megjelent előzetes adatai szerint. Egy évvel korábban, a válságos 2009-ben még rekordmértékben, 4,7 százalékkal csökkent a GDP éves szinten.

Németországnak tavaly 44 milliárd euróra volt szüksége ahhoz, hogy finanszírozni tudja államháztartási hiányát - mondta szerdán Werner Gatzer pénzügyminisztériumi államtitkár.

Egy januártól életbe lépett új törvény értelmében a költségvetés bevétele és kiadása közötti különbséget 2016-ra 10 milliárd euró alá kell leszorítani.