Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium pénteken közölte: 6,4 százalékkal, éves szintre vetítve 433 ezerre nőttek az újlakás-értékesítések, míg az elemzők 425 ezret vártak. Márciusban 407 ezer volt a mutató.

Megfigyelők szerint az áprilisi adatok arra utalnak, hogy ismét megélénkül az amerikai ingatlanpiac a gazdaságnak ezt a szegmensét is sújtó rendkívüli téli időjárás után.

Éves összehasonlításban 4,2 százalékkal csökkent az újlakás-eladások száma. Az amerikai új ingatlanok átlagára 275 ezer 800 dollár volt, kissé alacsonyabb, mint márciusban.

A jelzálogkölcsönök kamata viszonylag magas - igaz, a 30 éves futamidejű, fix kamatozású hitel kamata ezen a héten csaknem két hónapos mélypontra, 4,14 százalékra süllyedt -, és a lakásárak gyorsabban nőttek mint a bérek. Ez a két tényező és a továbbra is fennálló lakáshiány negatívan hat az ingatlanpiacra.

Az eladásra váró lakásállomány, noha folyamatosan távolodik a 2012. júliusi mélyponttól, idén áprilisban még mindig nem érte el a gazdasági válság előtti szint felét.