Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az HSBC pénzintézet és a Markit Economics piackutató intézet kínai szolgáltató szektori beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 53,5 pontra, nyolchavi csúcspontra emelkedett májusban az áprilisi 52,9 pontról - derült ki a szerdán közzétett jelentésből. Elemzők ennél valamivel alacsonyabb értékre, 53,3 pontra számítottak. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat aktivitásának növekedését, 50 pont alatti értéke pedig visszaesését jelzi.

Az almutatók közül az új megrendelések indexe 54,4 pontra emelkedett az áprilisi 52,8 pontról, ami a 2012 májusában mért 54,7 pont után a legnagyobb érték. A foglalkoztatottság 2013 májusa óta a legnagyobb ütemben növekedett, miközben a szolgáltatók költségei ismét emelkedtek, de a deflációs nyomás enyhült.

Mindazonáltal közgazdászok továbbra is óvatosak Kína gazdasági kilátásainak megítélésében, mivel a hitelkihelyezések csak gyengén növekednek, a feldolgozóipar pedig stagnál, ami erősíti azokat a várakozásokat, hogy a hatóságoknak további gazdaságösztönző intézkedéseket kell tenniük egy élesebb lassulás megakadályozására.

Annabel Fiddes, a Markit gazdaságkutató közgazdásza az adatokat kommentálva rámutatott, hogy összességében a növekedés lendülete viszonylag gyengének tűnik, a feldolgozóipar működési körülményeinek romlása rányomja a bélyegét. Ezért további gazdaságösztönző intézkedésekre lehet szükség, hogy tartható legyen a kínai kormány évi 7 százalékos növekedési célja.

A Reuters áprilisi felmérése szerint az elemzők többsége arra számít, hogy idén 7 százalékkal nőhet a kínai gazdaság, feltéve, hogy a hatóságok tovább lazítják a monetáris politikát a növekedés támogatása érdekében. A szakértők várakozásai szerint a jegybank tovább csökkenti a kamatokat és a bankok kötelező tartalékolási rátáját.

Kína gazdaságában a szolgáltató szektor részesedése 48,2 százalék volt tavaly, míg a feldolgozóipar és az építőipar a bruttó hazai termék 42,6 százalékát termelte meg.