Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Bundesbank félévente összeállított prognózisának pénteken közzétett új kiadása szerint az Európai Unió legnagyobb gazdasága az idén 1,7, jövőre pedig 1,8 százalékkal bővülhet, míg 2017-ben 1,7 százalékkal növekedhet. Az előző előrejelzésben 1,5 százalék szerepelt a 2017-es évre.

Az inflációs várakozásokat viszont mérsékelte a német központi bank. Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) módszertana alapján számolt harmonizált fogyasztói árindex (HICP) az idén éves összevetésben 0,2 százalékkal, jövőre 1,1 százalékkal, 2017-ben pedig 2 százalékkal emelkedhet. Az előző előrejelzésben jóval magasabb értékek szerepeltek: az idei évre 0,5 százalék, 2016-ra 1,8 százalék, 2017-re pedig 2,2 százalék.

A német gazdaságot alapvetően a kedvező munkaerőpiaci helyzet és a lakosság reáljövedelmeinek jelentős mértékű emelkedése hajtja, miközben a feltörekvő országok gyenge kereslete miatt a külkereskedelem lassul. Az euróövezeten kívüli exportpiacok és az euróövezeti gazdaság várt fellendülésével a német gazdaság robusztus ereje nyilvánvalóbban megmutatkozhat a következő két évben - mutattak rá a Bundesbank elemzői.

A Bundesbank arra számít, hogy a szövetségi költségvetés idén többlettel zár, a következő két évben pedig "többé kevésbe" egyensúlyban lesz, mivel a menekültek beáramlásával kapcsolatos költségek elviszik a kedvező konjunktúrából és a német államadósság pénzügyi terheinek enyhüléséből eredő többletet.

Németország idén nagyjából egymillió bevándorló befogadására készül. Ettől még - és azért is, mert az új jövevények nem feltétlenül felelnek meg az igényeknek - "a munkaerőpiacon növekedni fog a (munkaerő)hiány, ami a bérek emelkedéséhez vezet" - állapította meg a Bundesbank.