A bukaresti központi statisztikai hivatal (INS) csütörtökön második olvasatban is megerősítette előzetes becslését, mely szerint 0,5 százalékkal nőtt második negyedévben a román GDP az első három hónaphoz képest. A féléves növekedés 0,8 százalék. Az ország azonban technikailag továbbra is recesszióban van, a kilábaláshoz ugyanis a GDP változását a következő három hónapban, azaz július és szeptember között is pozitív tartományban kell tartani.

Kérdés azonban, hogy a gazdaságot milyen szinten érintette az elmúlt hónapok belpolitikai csatározásai és az országot sújtó aszály. Becslések szerint országos szinten a termés 30-50 százaléka megsemmisült, miközben a lej - az államfő visszatérése ellenére - folytatja lejtmenetét, és ismét átlépte a 4,5-ös szintet az euróval szemben.

A tavaly éves szinten elért 2,5 százalékos növekedés fő motorja a mezőgazdaság kiugróan jó, 11 százalékot meghaladó teljesítménye volt, hasonló mértékű eredménnyel idén biztosan nem lehet majd számolni.

A bruttó hazai össztermék fél év végén 248,592 milliárd lejt (egy euró 4,5 lej) összesített, a növekedést meglepő módon az építőipar több mint 3,1 illetve a szolgáltatói szektor 3,2 százalékos teljesítménynövekedése serkentette. A második negyedév GDP-je 139,124 milliárd lejen tetőzött, ami reálértéken 1,2 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Április és június vége között a szolgáltatói szektor teljesítménye 6,1 százalékkal nőtt, az építőipar 5,2, míg az ingatlan adás-vétel volumene 1,3 százalékkal emelkedett. Az INS szerint a GDP-re pozitív hatással volt az export 0,7 százalékos növekedése, a behozatali oldalon ugyanis eközben alig 0,2 százalékos növekedést mértek.

A GDP-növekedés 3,8 százalékos bevétel-növekedést eredményezett a költségvetésnek, a központi kiadások eközben 1 százalékkal csökkentek.

Az augusztusi büdzsékiigazításkor az idei éves GDP-t 607 milliárd lejre becsülte a kormány, a inflációs rátát 3 százalékról 3,5 százalékra, az lej-euró árfolyamát 4,21-ről 4,45-ös szintre módosították. Az IMF augusztus végén drasztikusan visszavett Románia idei gazdasági növekedésre vonatkozó prognózisán, a washingtoni szakemberek szerint a korábbi 1,5 százalékos becsléshez képest legfeljebb 0,9 százalékos növekedés várható, jövőre azonban akár három százalékos növekedést sem tartanak kizártnak. Noha a helyi pénzintézetek ennél is pesszimistább, alig 0,5 százalékos növekedést valószínűsítenek, Bukarest hivatalos előrejelzésében továbbra 1,2 százalékot GDP-növekedést vár.