Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orosz-ukrán háború miatt egyre nagyobb a lakosság érdeklődése a jódtabletták iránt – közölte az RTL Híradóval a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A szakértők szerint ugyanakkor ez teljesen felesleges és veszélyes reakció. 

„Egyre több beteg érdeklődik afelől, hogy milyen készítményeket, jódtartalmú tablettákat lehet vásárolni megelőzésre” – mondta az RTL Híradónak Marjai Tamás, a négyszáz patikát tömörítő Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója.

Az indokolatlanul szedett jódtartalmú készítmények ugyanakkor befolyásolhatják a pajzsmirigy hormonműködését. Ha ezekből a termékekből egyszerre nagy mennyiséget vesz be valaki, mérgezéses tünetek jelentkezhetnek. 

A fertőtlenítésre használt jódkészítményeket senki se próbálja meginni, mert ezek nagyon nagy mennyiségű jódot tartalmaznak, így ha követlenül megpróbálják elfogyasztani, akkor szinte biztos, hogy mérgezés lesz a vége – fogalmazott Marjai Tamás. Azt is megjegyezte, hogy a gyógyszertárakban szabadon beszerezhető jódtartalmú készítmények nem arra szolgálnak, hogy nukleáris katasztrófa esetén pótolják a jódot. Ezek alapesetben arra valók, hogy hosszú távon a szervezet működéséhez szükséges jód mennyiséget tudják biztosítani.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ az RTL Híradó kérdésére megerősítette, hogy az orosz-ukrán helyzet miatt hazánkban is egyre nagyobb a lakossági kereslet a jódtabletták iránt.

A szervezet szerint ugyanakkor a helyzet nem indokolja a rendkívüli jódbevitelt, ezért arra kértek mindenkit, hogy indokolatlanul ne vegyen be jódtartalmú készítményt. A jódtabletták ilyen jellegű alkalmazását kizárólag az egészségügyi hatóságok rendelhetik el. 

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.