Megfosztaná az Egyesült Államok az oroszokat a legjobb tudósaiktól: hasonlóan ahogy a második világháború végén a náci Németország kutatóit elcsábították. Akkor a háború lezárásához közeledve az amerikai kormányzat számára egyre világosabb lett, hogy a háború után új ellenféllel kell a világpolitikában szembenézniük, az akkor még szövetséges Szovjetunióval. A háború utolsó évében már egyértelművé vált, hogy a két formálódó világhatalom a német technológiai fejlesztésekért és a náci birodalmat kiszolgáló szakemberekért és tudósokért kezdett versenyezni. Így indult el a Gemkapocs művelet, amit most Joe Biden elnök lemásolna.

A kormánynak a Kongresszusnak egy nagyobb, 33 milliárd dolláros háborús kiadási csomag részeként elküldött javaslata négy évre felfüggesztené azt a követelményt, hogy a vízumért folyamodó tudósoknak legyen a vízumkérelmüket támogató munkaadójuk, megszüntetve ezzel az egyik legnagyobb akadályt sok, az Egyesült Államokba igyekvő tudós számára – írja a New York Times.

Az intézkedés csak azokra az orosz állampolgárokra vonatkozna, akik mesterdiplomával vagy doktori fokozattal rendelkeznek olyan tudományos vagy mérnöki területeken, mint a mesterségesintelligencia-kutatás, a nukleáris mérnöki tudományok vagy a kvantumfizika. A kormányzat tisztviselői azzal érveltek, hogy egy ilyen lépés kettős előnnyel járna - Oroszországnak pluszköltséget jelentene, visszavetné Moszkva technológiai fejlődését, míg Amerikának hasznot hozna.

A technológiai iparban az ilyen vízumok túlnyomó többségét indiai munkavállalók kapják. A világjárvány előtt évente körülbelül 1800 orosz kapott törvényes állandó lakhelyet egy olyan bevándorlói besorolás alapján, amelyet elsősorban kiemelkedő professzorok, kutatók és felsőfokú végzettségű szakemberek számára tartottak fenn, ha volt munkáltatói szponzoruk.

Még a legújabb javaslat szerint is minden kérelmezőnek meg kell felelnie egyéb követelményeknek, többek között a biztonsági átvilágítási folyamatnak. Ettől még sok orosz tudós élhet majd a lehetőséggel, már a háború első napjaiban sok képzett szakember próbálta elhagyni Oroszországot.