Az előrejelzések szerint Biden több mint egy hétnyi szavazatszámlálás után megnyerte Arizonát - közölte az amerikai Edison Research kutatóintézet. Ha a végeredmény így marad, akkor 70 év alatt csak a második demokrata elnökjelölt lesz, aki megnyerte a hagyományosan republikánus államot.

Biden arizonai győzelmével már 290 elektori szavazat biztosan van, ami jóval több mint a győzelem megszerzéséhez szükséges 270. Biden a népszerűségi szavazást is több mint 5,3 millió szavazattal, azaz 3,4 százalékponttal nyeri meg a mostani előrejelzések szerint - írja a Reuters.

Mivel csak néhány állam számolja még a szavazatokat, a választási matematika ijesztő Trump számára, aki bizonyítékok nélkül állította, hogy széles körű csalások történtek. Valószínűtlennek tűnik, hogy az eddig valódi bizonyítékok nélkül indított pereskedések megfordítanák a választás eredményét, mert Bidennek már Pennsylvania állam nélkül is megvan a győzelemhez szükséges mennyiségű elektora, a republikánus jelöltnek legalább 3 államban kellene most már megfordítania az eredményt a tárgyalótermekben.

Trump nem volt hajlandó elfogadni a november 3-i választások eredményét, és ez megakasztotta az új adminisztrációra való áttérés folyamatát. A szövetségi ügynökség, amely általában finanszírozást adna egy megválasztott új elnöknek, a General Services Administration, még nem ismerte el Bidenet nyertesnek.

A Fehér Ház kabinetfőnöke, Ron Klain csütörtökön az MSNBC-nek elmondta, hogy az átmeneti finanszírozás megszerzése fontos, mivel az Egyesült Államok kormánya jövő év elején koronavírus elleni oltási kampányt indít.

"Minél hamarabb be tudjuk vonni az átmeneti szakértőinket az oltási kampányt tervező szakemberekkel való együttműködésbe, annál zökkenőmentesebb lehet az átmenet a Biden-adminisztrációba a Trump elnökségéből" - mondta Klain.