Az amerikai választók többsége nem szeretné, hogy Joe Biden elnök vagy Donald Trump neve ott legyen a szavazólapon 2024-ben – számol be a Harvard Egyetem és a Harris Poll közvélemény-kutatásáról az Axios.

Bár a potenciális elnökjelöltek újraválasztását sokan nem támogatják, a pénteken közétett felmérés szerint Trump erősebb lábakon áll: a válaszadók 39 százaléka szeretné, hogy a volt elnök elinduljon a következő választáson, és mindössze tízből hárman akarják Joe Bident. A kutatást június 28-29. között végezték online, 1308 regisztrált szavazó bevonásával. A felmérés főbb megállapításai a következők:

  • Azok körében, akik nem szeretnék a 79 éves Biden újra indulását, a leggyakrabban említett okok között szerepelt, hogy rossz elnök (45 százalék), túl idős (30 százalék), valamint ideje lenne váltani (26 százalék).
  • Minden harmadik választó szerint Trump megosztja Amerikát, ezért neki sem kéne az elnökségre pályáznia. Az emberek 36 százalékát az is elriasztja, hogy kiszámíthatatlan, valamint tízből három válaszadó szerint Trump felelős a Capitolium tavalyi ostromáért. 
  • Bár ellentmondásosnak hangzik, a megkérdezett republikánusok 56 százaléka mégis azt mondta, hogy a volt elnökre voksolna egy esetleges előválasztáson. Ha a demokraták is tartanak előválasztást, azon a szavazóbázis 30 százaléka támogatná Bident.

Sokan elégedetlenek

Érdekesség, hogy a felmérés szerint egyre többen szkeptikusak az ország jövőjét illetően: a válaszadók 70 százaléka gondolja, hogy Amerika „rossz úton halad”, tavaly júniusban még csak tízből négyen vélekedtek így. Ez azért sem lehet meglepő, mert a megkérdezettek 64 százaléka azt is elmondta, hogy a pénzügyi helyzete egyre rosszabb, ez az arány rekordmagasnak számít a rendszeres felmérés történetében. 

Trump még nem jelentette be, hogy újra pályázik az elnöki címre, de többször is utalást tett erre: júniusban egy konzervatív konferencián megkérdezte a tömeget, hogy szeretnék-e az indulását, amit hangos taps fogadott. A Forbes szemléje szerint a Fehér Ház ragaszkodik ahhoz, hogy Biden bepróbálkozzon a második ciklusért, bár ezzel a Demokrata Párton belül nem mindenki ért egyet.