Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai választók többsége nem szeretné, hogy Joe Biden elnök vagy Donald Trump neve ott legyen a szavazólapon 2024-ben – számol be a Harvard Egyetem és a Harris Poll közvélemény-kutatásáról az Axios.

Bár a potenciális elnökjelöltek újraválasztását sokan nem támogatják, a pénteken közétett felmérés szerint Trump erősebb lábakon áll: a válaszadók 39 százaléka szeretné, hogy a volt elnök elinduljon a következő választáson, és mindössze tízből hárman akarják Joe Bident. A kutatást június 28-29. között végezték online, 1308 regisztrált szavazó bevonásával. A felmérés főbb megállapításai a következők:

  • Azok körében, akik nem szeretnék a 79 éves Biden újra indulását, a leggyakrabban említett okok között szerepelt, hogy rossz elnök (45 százalék), túl idős (30 százalék), valamint ideje lenne váltani (26 százalék).
  • Minden harmadik választó szerint Trump megosztja Amerikát, ezért neki sem kéne az elnökségre pályáznia. Az emberek 36 százalékát az is elriasztja, hogy kiszámíthatatlan, valamint tízből három válaszadó szerint Trump felelős a Capitolium tavalyi ostromáért. 
  • Bár ellentmondásosnak hangzik, a megkérdezett republikánusok 56 százaléka mégis azt mondta, hogy a volt elnökre voksolna egy esetleges előválasztáson. Ha a demokraták is tartanak előválasztást, azon a szavazóbázis 30 százaléka támogatná Bident.

Sokan elégedetlenek

Érdekesség, hogy a felmérés szerint egyre többen szkeptikusak az ország jövőjét illetően: a válaszadók 70 százaléka gondolja, hogy Amerika „rossz úton halad”, tavaly júniusban még csak tízből négyen vélekedtek így. Ez azért sem lehet meglepő, mert a megkérdezettek 64 százaléka azt is elmondta, hogy a pénzügyi helyzete egyre rosszabb, ez az arány rekordmagasnak számít a rendszeres felmérés történetében. 

Trump még nem jelentette be, hogy újra pályázik az elnöki címre, de többször is utalást tett erre: júniusban egy konzervatív konferencián megkérdezte a tömeget, hogy szeretnék-e az indulását, amit hangos taps fogadott. A Forbes szemléje szerint a Fehér Ház ragaszkodik ahhoz, hogy Biden bepróbálkozzon a második ciklusért, bár ezzel a Demokrata Párton belül nem mindenki ért egyet.