A két államfőnek ez volt az első találkozója, amióta Biden csaknem két éve hivatalba lépett. Hszi hangsúlyozta, hogy együtt kell működni a globális béke és stabilitás reményének megteremtése érdekében - írja az Euronews.

Az amerikai elnök együttműködést ajánlott Kínának a világ problémáinak megoldásában, és konfliktus helyett versenyt akar vele, amely szerinte éles lesz.

"Erőteljesen versenyezni fogunk, de nem keresem a konfliktust. Ezt a versenyt felelősségteljesen akarom kezelni, és biztosítani akarom, hogy minden ország tartsa be a nemzetközi szabályokat. Megbeszéltük, hogy az egy Kína-politikánk nem változott. Ellenezzük az egyoldalú változtatásokat. A status quo bármelyik fél általi megváltoztatását, és elkötelezettek vagyunk a Tajvani-szoros békéjének és stabilitásának fenntartása mellett" - mondta Joe Biden.

210 millió eurós segély

Az Európai Unió bejelentette, hogy további 210 millió eurós segélyt különít el a globális élelmezésbiztonsági válság enyhítésére. Egy olyan válság, amelyet több tényező befolyásol, a többi között az éghajlatváltozás.

António Guterres ENSZ-főtitkár szerint "nyilvánvaló, hogy új megközelítésre van szükség (az éghajlatváltozás elleni küzdelemben). Ezért egy történelmi jelentőségű paktumot javaslok a fejlett és a feltörekvő gazdaságok között, egy éghajlati szolidaritási paktumot, amely egyesíti a fejlett és a feltörekvő gazdaságok erőforrásainak kapacitásait mindenki javára".

A G20-as országok vezetőinek többsége már Balin van, hogy részt vegyen egy markánsan gazdasági jellegű találkozón, amit az ukrajnai orosz invázióval kapcsolatos nézeteltéréseik bonyolíthatnak.