Az USA képviselői és szenátorai a maratonira nyúlt ülését követően Mike Pence, az ülést levezető alelnök kihirdette: Joe Biden demokrata politikus lesz az Egyesült Államok következő elnöke, aki leteheti esküjét január 20-án azokon a lépcsőkön, ahol néhány órával ezelőtt Donald Trump leváltott elnökhöz hű tömegek még épp a Capitolium megrohamozásával voltak elfoglalva.

Még a lázongás előtt arra lehetett számítani, hogy a normálisan félórás, és meglehetősen unalmas ceremónián ezúttal a Trumphoz lojális republikánusok kifogásokat emelnek az egyes államok elektori szavazatainak megszámolása ellen, ezzel is akadályozva, illetve inkább csak késleltetve Biden és jövendőbeli alelnöke, Kamala Harris beiktatását.

A képviselőket és szenátorokat a szerdai támadáskor kimenekítették, viszont néhány órával később, amint az épületben a hatóságok visszanyerték az uralmat, az ülés folytatódott.

Volt olyan trumpista aki az eseményekre való tekintettel elállt a korábbi obstrukciós tervétől, de olyan is, aki körömszakadtáig ragaszkodott korábbi elképzelésekhez, így még akkor is felesleges kifogásokkal pazarolta az időt a törvényhozás, amikor a hatóságok épp összecsaptak a tüntetőkkel az utcákon.

Az eseményeknek négy halálos áldozata van, 52 ember letartóztattak, és több más helyen is tüntetések voltak. Washingtonban szükségállapotot hirdettek