Mint írta, mélyen megdöbbentette az a szörnyű terrortámadás, amely tegnap történt a kabuli repülőtéren.

Orbán Viktor biztosította az amerikai elnököt arról, hogy Magyarország, mint a NATO tagja, továbbra is szilárdan elkötelezett a terrorizmus elleni küzdelemben, "minden rendelkezésünkre álló eszközzel".

Gondolataink és imáink az amerikai néppel vannak ezekben a nehéz időkben - zárta sorait a magyar miniszterelnök.

Az Egyesült Államok hadseregének kivonulásáról még tavaly döntött Donald Trump, leköszönt amerikai elnök. Az eredeti május eleji időpontot Joe Biden jelenlegi elnök később augusztus 31-re módosította. Bár számítottak arra, hogy az afgán kormányerők ilyen gyorsan összeomlanak és a tálibok újra uralmuk alá hajtják Afganisztánt. Azóta tömegek próbálnak elmenekülni az országból a kabuli reptéren keresztül a nyugati szövetségesek katonai szállítógépein.

Csütörtökön a káoszt kihasználva robbantásos merényletet hajtottak végre, a támadásban a kabuli egészségügyi tisztségviselők szerint 60 civil veszthette életét, a Wall Street Journal viszont 90 polgári áldozatról tud. Életét vesztette 13 amerikai katona, a tálibok pedig 28 áldozatról számoltak be a sajátjaik közül. 

A terrorcselekményt a tálibokkal is szemben álló Iszlám Állam vállalta magára, de egyelőre kérdéses, hogy valóban ők állnak a merénylet mögött.