Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Biden kormányzat új modellt javasol a nemzetközi közösségnek a multinacionális cégek megadóztatására. E szerint a világ legnagyobb vállalatai egységes kulccsal adóznának minden országban, s az adó alapja az adott országban elért árbevétel lenne.

Az új modellre egy olyan anyagban tett javaslatot az amerikai pénzügyminisztérium, amelyet 135 ország képviselőjének juttattak el Párizsban, ahol jelenleg a fejlett gazdasági országokat tömörítő OECD tárgyalja a nemzetközi adózás kérdéseit. A dokumentumot a Financial Times szerezte meg és hozta nyilvánosságra, e szerint az új adófajtát a világ legnagyobb nemzetközi vállalataira vetnék ki, köztük a nagy amerikai technológiai cégekre is, függetlenül attól, hogy azok az adott országban fizikailag is jelen vannak-e.

Fizessenek a gazdagok, legalábbis a cégek

A terv célja, hogy gyorsítsa a tárgyalásokat az OECD-n belül, amelyek egy stabilabb és talán fairebbnek tekinthető nemzetközi adózási rendszer létrehozásáról szólnak és emellett megelőzzék azt, hogy sok egymástól eltérő és átláthatatlanná váló kis nemzeti digitális adó alakuljon ki. Ezen kívül meg szeretnék gátolni a multinacionális cégek adóelkerülését, illetve profitjának országok közötti ide-oda tologatását. Eközben odahaza az amerikai kormányzat arra tett javaslatot, hogy a következő 15 évre mintegy 2,5 billió dollárral emeljék a vállalati adókat, hogy finanszírozni tudjanak ebből mintegy 2 billió dollárnyi extra kiadást az infrastruktúra, a megújuló energiák és az ipar területén - írja a brit pénzügyi lap.

Az OECD-n belül már nagyjából 10 éve folynak a tárgyalások a nemzetközi adózási rendszerről, ezek most két irányban haladnak. Az egyik a multinacionális vállalatok adózásának új rendszeréről szól, a másik pedig arról, hogy megállapítsanak egy globális vállalati minimumadót, amelyet az Egyesült Államok jelenleg 21 százalékon szeretne látni.

Win-win

Ha az OECD belemenne az amerikai javaslatba, akkor a Biden kormányzat úgy emelhetne otthon adót, hogy közben nem kellene az amerikai cégek profitjának külföldre vitelétől tartania. Eközben a többi ország sokkal könnyebben tudna adóbevételeket kicsikarni azoktól a nagy amerikai technológiai vállalatoktól, amelyek a területükön is működnek, azonban fizikailag nem képviseltetik ott magukat.

A javaslat a Biden kormányzat reményei szerint véget tudna vetni annak a globális versenyfutásnak, amelyet egyes országok folytatnak az adót fizető vállalatok elcsábítása érdekében, minél alacsonyabb adókulcsokkal. Az OECD tárgyalások e téren eddig évekig blokkolva voltak az amerikaiak által, az előző kormányzat ugyanis úgy látta, azok inkább azt célozzák, hogy helyi adók megfizetésére kényszerítsék az amerikai cégeket - írja a lap.

A mostani amerikai elképzelés szerint az árbevétel és a profitmarzs határozhatná meg, mely cégek esnének a szabályozás alá. Ez alapján nagyjából a világ 100 legnagyobb cégére lenne érvényes a rendszer, köztük a nagy amerikai technológiai vállalatokra is.

Ahogy arról korábban írtunk: ez akár hátrányosan is érintheti az olyan országokat, mint Magyarország, amely Washingtonból a 9 százalékos tényleges, de az 5 százalék körül effektív társasági adójával adóparadicsomnak tűnik. Magyarországon a kormány egyik legfontosabb külföldi tőkebevonási eszköze ez az alacsony adókörnyezet.