Immár hivatalosan is Joseph Robinette Biden Jr. az Egyesült Államok elnöke, miután ő, és alelnöke  Kamala Harris letették hivatali esküjüket az Egyesült Államok fővárosában.

Biden beszédében elmondta, az Egyesült Államok jelenleg egyszerre néz szembe önmagában is történelmi léptékű kihívásokkal, legyen szó a második világháborúnál is több amerikai életét követelő járványról, a klíma megóvásáról, a külkapcsolatok újraépítéséről, és az országon belüli mélyenszántó törésvonalak orvoslásáról.

A 78 éves elnök üzent azoknak is, akik nem rég megostromolták a Capitoliumot, ahogy azoknak is, akik kilátástalannak érzik a helyzetüket, és inkább a bezárkózást választják. Kijelentette, hogy a demokráciát soha nem engedi, hogy erőszakkal megingassák, és arra kért mindenkit, hogy mutasson tisztelet a másik iránt, és jöjjön létre egy olyan nemzeti egység, amivel sikerrel vehetők a következő évek kihívásai.

Biden egyben azt is ígérte, hogy elnöksége alatt nyugalom lesz az országban, "a politikának nem kell mindent elpusztító futótűznek lennie, a vitának nem kell egyből háborúvá válnia."

Egyúttal azt is megígérte, hogy az Egyesült Államok ismét kilép a világba, újraépíti szövetségeit, és nem az ereje által lesz ismét a világ vezető hatalma, hanem a példamutatásával.

Az egység mellé most bátornak kell lenni, csak így lehet ezt a rengeteg feladatot ellátni. Ehhez Biden azt ígérte, hogy minden amerikai elnöke lesz, azoké is akik nem támogatják. Tőlük azt kérte, hogy adjanak neki egy esélyt, és ha ezek után sem győzi meg őket, akkor az sem baj.

A demokrácia természetes része, hogy nem értünk egyet, ez viszont nem lehet a szétbomlás alapja

- mondta Biden.