Szerda este Joe Biden amerikai elnök jóváhagyott egy 800 millió dolláros (276 milliárd dolláros) újabb hadisegély-csomagokat Ukrajna számára. Az orosz erők februári betörése óta nyújtott katonai segélyek összértéke már 2,5 milliárd dollár (862 milliárd forint) fölé emelkedett.

Az Egyesült Államok tüzérségi rendszereket, tüzérségi lövedékeket, páncélozott személyszállító járműveket és pilóta nélküli partvédelmi hajókat küld Kijev számára - közölte Biden a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetése után kiadott nyilatkozatában a Reuters szerint.

Biden elmondta, hogy további helikopterek átadását is jóváhagyta, mondván, hogy az Ukrajnának biztosított felszerelések kritikus fontosságúak az invázióval szembeni védekezés során. Az elnök szerint nem lehet megpihenni, és „az amerikai nép továbbra is a bátor ukrán nép mellett fog állni a szabadságért folytatott harcban". Az USA arra számít, hogy Kelet-Ukrajnában fokozódhatnak a harcok, miután az orosz hadsereg sikertelenül ostromolta 1,5 hónapig Kijevet, és kivonta csapatait a térségből.

Az új csomag 11 Mi-17-es helikoptert tartalmaz, amelyeket Afganisztánnak szántak, de időközben az Egyesült Államok által támogatott kormány tavaly összeomlott. Tartalmaz továbbá 18 darab 155 mm-es ágyút, valamint 40 000 tüzérségi lövedéket, tüzérségi elhárító radarokat, 200 páncélozott személyszállítót és további 300 darab "Switchblade" drónt, amelyek tengeri használatra alkalmasak.

John Kirby, a Pentagon szóvivője elmondta, hogy a rendszerek némelyike, mint például az ágyúk és a radarok, további kiképzést igényel majd az amerikai haditechnikai eszközök használatához nem szokott ukrán erők számára.

Az új segélyt - amelyről először a Reuters számolt be kedden - az elnöki lehívási felhatalmazás (Presidential Drawdown Authority, PDA) segítségével finanszírozzák, amelynek keretében az elnök vészhelyzet esetén kongresszusi jóváhagyás nélkül engedélyezheti az amerikai készletekből származó cikkek és szolgáltatások átadását.

A hadipar örülhet

A legújabb biztonsági segítségnyújtás hírének megjelenésekor a vezető amerikai fegyvergyártók vezetői találkoztak a Pentagon tisztviselőivel, hogy megvitassák az elhúzódó ukrajnai konfliktus esetén felmerülő ipari kihívásokat.

Ezek között voltak a BAE Systems, a General Dynamics, a Lockheed Martin, a Huntington Ingalls Industries, az L3Harris Technologies, a Boeing, a Raytheon Technologies és a Northrop Grumman vezetői.

Eric Pahon, a Pentagon szóvivője nyilatkozatában elmondta, hogy a megbeszélés "elsősorban a termelés felgyorsítására és az ipari bázison belüli nagyobb kapacitás kiépítésére összpontosított az olyan fegyverek és felszerelések tekintetében, amelyek gyorsan exportálhatók, minimális kiképzéssel telepíthetők és a harctéren hatékonynak bizonyulnak".