Az Egyesült Államokban nő a nyomás a Biden-adminisztráción annak érdekében, hogy javítsa az USA és Venezuela kapcsolatait, miután az utóbbi ország vezetősége gesztusokat tett a jobb viszony érdekében - jelentette az AP. Nicolas Maduro "szocialista" rendszere elengedett két amerikai rabot az ország egyik börtönéből és megígérte, hogy újrakezdi a tárgyalásokat a hatalom ellenzékével.

Maduro március első hétvégéjén tette a gesztusokat, miközben Caracasban fogadták a washingtoni Fehér Ház és külügyminisztérium küldöttségét. Miközben erről az egyeztetésről az amerikai kormány nem sokat árult el, Maduro némi önelégültséggel kajánul jegyezte meg, hogy a két ország zászlaja egymás mellett lengett, ahogy az kell.

Az elmúlt öt évben az USA vezetése sok mindent megpróbált, hogy megbuktassa venezuela vezetőjét, az olajembargótól a büntetőfeljelentésen át titkos puccskísérletek támogatásán át, ám hiába. Azzal vádolják, hogy ellopta Venezuela demokráciáját, ám ennél nagyobb bűn Oroszország inváziója Ukrajna ellen, így Venezuela két szempontból is hasznos lehet.

Mint a világ egyik jelentős olajtermelője exportjával - ha az USA nem akadályozza azt - növelheti az olajkínálatot a világpiacon, ami hozzájárulhat az árak csökkenéséhez, továbbá segíthet az orosz olaj kiszorításában a világpiacról.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.