Az Európai Parlamentben (EP) csütörtökön megszavazott állásfoglalás - amely az Európai Bizottság javaslatán alapul - olyan mechanizmusok létrehozásáról szól, melyek a 2021-2027 közötti költségvetési ciklusban jogállamisági feltételekhez is kötnék az Európai Unió (EU) tagállamainak megítélt közösségi források kifizetését.

A szabályozás végleges változatát az EU minisztereit tömörítő tanács hozzájárulásával fogadják csak el - emelte ki az EU-ügyekért felelős lengyel külügyminiszter-helyettes csütörtök este. Konrad Szymanski a PAP hírügynökségnek nyilatkozva aláhúzta, hogy az EU Tanácsának fórumán Varsó korábban "eredményesen felvetette", hogy a jogállamisági kritériumok nem köthetők "aktuálpolitikai értelmezésekhez". Ezeket a kétségeket az EU Tanács jogi szolgálata és az Európai Számvevőszék is osztja - jegyezte meg Szymanski.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) EP-képviselője, Zdzislaw Krasnodebski szerint nem biztos, hogy az uniós tagállamok "beleegyeznek majd szuverenitásuk ily messzemenő korlátozásába". Az EP jelentésében szereplő kitételek nincsenek összhangban az uniós alapszerződésekkel - ítélte meg Krasnodebski a Radio Wnet konzervatív rádiócsatorna péntek reggeli adásában. Úgy látta, hogy a mechanizmus "csupán a politikailag kényelmetlen államok fegyelmezését szolgálná".

A kezdeményezés miatt "a nemzetek szabadsága a múltba távozhat", a jelentés arról tanúskodik, hogy az EU "sajnos nagyon rossz irányba halad" - jegyezte meg Krasnodebski.

A PiS egy másik EP-képviselője, Zbigniew Kuzmiuk a PAP-nak elmondta: a csütörtökön megszavazott jelentéshez hasonló "ötletek belülről bomlasztják az EU-t".