Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyért felelős tagja Luxembourgban az ülésre érkezve fontosnak nevezte a jogállamiság vizsgálatának folyatását az Európai Unión belül, különösen olyan időszakban, amikor "nehézségek mutatkoznak a szabályalapú rend fenntartásában".

Az Európai Unió szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, és ilyen helyzetben még fontosabb odafigyelni a jogállamiság helyzetére, a szabályok betartására az unión belül is. Az uniós tagországok kormányainak képviselőiből álló Tanács nem hagy fel ezzel a rendkívül fontos feladatával - mondta.

Ursula von der Leyen: indul az uniós jogállamisági eljárás Magyarország ellen

Újabb fázisába lép Magyarország ellen a jogállamisági eljárás, miután a magyar hatóságok nem tudtak megfelelő választ adni az Európia Unió korrupciós aggályaira – mondta az Európai Parlamentben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke.

A Bizottság vezetője szerint az EB a jogállam sérelmei miatt aggódik Lengyelországban és Magyarországon. Az előbbi esetében az igazságszolgáltatás függetlensége, a magyar esetben a korrupció miatt aggódik a testület.

Tájékoztatása szerint az Oroszországgal szemben kirótt szankciók megfelelő bevezetését és az azoknak való megfelelést uniós munkacsoport ellenőrzi. Az EU továbbá együttműködik az ukrán hatóságokkal, a tagállamokkal és a Nemzetközi Büntetőbírósággal (ICC) a háborús bűnök bizonyítékainak összegyűjtésében.

Egy arra vonatkozó kérdésre válaszolva, hogy az Európai Bizottság múlt héten hivatalos értesítést küldött Magyarországnak arról, hogy elindítja az úgynevezett feltételességi mechanizmust, amely az európai uniós források folyósítását a jogállamisághoz köti, az uniós biztos azt mondta, az Európai Bizottság tájékoztatni fogja a nyilvánosságot az eljárás lépéseiről.

Wopke Hoekstra holland külügyminiszer szintén fontosnak nevezte a jogállamiság helyzetének tagállami vizsgálatát, mert ennek elemei alkotják az Európai Unió alapértékeit. Ezért rendkívül fontos, hogy a jogállamiság kérdését mindenütt komolyan vegyék.