Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jogállami normák tiszteletben tartásának felügyeletével megbízott Európai Bizottság (EB) 2020. szeptemberében adott ki először éves beszámolót arról, hogyan érvényesül az igazságszolgáltatás függetlensége és a médiaszabadság, hogyan működnek a független intézmények és mennyire sikeres a korrupcióellenes harc a 27 uniós országban. A hasonló témaköröket felölelő idei jelentést előreláthatóan júliusban fogadja el a brüsszeli testület - írja a Népszava.

A készülő parlamenti állásfoglalás szerzői szeretnék, ha az EB a jövőben részletesebb elemzéseket készítene az EU alapvető értékeinek rendszerszintű megsértéséről, és feltárná, hogyan terjed a normaszegő viselkedés a közösségben. Szorgalmazzák, hogy az alapértékeket szisztematikusan felrúgó tagállamok ellen indított, úgynevezett 7. cikkelyes eljárás során szűnjön meg az egyhangú döntéshozatal, és legyen elég minősített többséggel elfogadni az esetleges szankciókat.

A lap szerint az állásfoglalás-tervezet előterjesztői azt is javasolják, hogy a soron következő országjelentésekben az EB szenteljen külön fejezetet annak, hogy a jogállam működése hogyan befolyásolja az EU-források felhasználását az egyes tagállamokban, és ennek alapján tegyen ajánlásokat. A határozati javaslat szövege a módosító indítványok nyomán változhat. 

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.