Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Közeledik a fűtési szezon Lengyelországban - a Tátrában már magasan áll a hó -, és ezzel együtt kezdődnek a bajok a szmoggal - írta az amerikai Business Insider lengyel kiadása. Idén abban reménykednek a lengyelek, hogy jobb lesz a helyzet, mert október elsejétől megszigorították a háztartások fűtőberendezéseinek kibocsátási normáit.

A jogi változások miatt a lengyel városokból rövidesen eltűnnek az úgynevezett kályhácskák, amelyek a fő okozói a levegő szennyezésének. Az új szabályozás értelmében ugyanis azok a fűtőberendezések, amelyeket idén október 1-jéig gyártottak és kereskedelmi forgalomba kerültek, már csak 2018 júniusának végéig értékesíthetők.

Ezt követően, azaz 2018. július 1-től Lengyelországban nem gyárthatnak és nem is szerelhetnek fel olyan fűtőberendezéseket, amelyek az ötödik kibocsátási osztály alatt vannak.

Emellett a jog eszközeivel megtámadják az energiaforrások minőségét is. Befejezi a minisztérium azt a jogi munkát, amely megtiltja a háztartások fűtését a legrosszabb minőségű üzemanyaggal, ezek között szénhulladékkal. Emellett támogatni akarják a legszegényebbeket, akiknek nem futja jobb minőségű fűtőanyagra.

Lengyelországban 300 mikrogramm/köbméter porszennyezésnél rendelik el a szmogriadót, ami többszörösen meghaladja a WHO által javasolt szintet és háromszor több, mint például Magyarországon vagy Csehországban. Négyszer rosszabb a levegő a lengyeleknél, mint pl. Párizsban.

(A nyitókép forrása: Pixels.com)