Az Európai Unió tagállamainak állam- és kormányfői péntekre, október 25-ére ígérik döntésüket arról, mennyivel hosszabbítják meg a brexit határidejét október 31-éhez képest - adta hírül a BBC. Mivel Emmanuel Macron francia államfő és a többi uniós vezető között nézeteltérés van a hosszabbítás hosszúságával kapcsolatban, elképzelhető, hogy hétfőre, október 28-ára csúcsértekezletet hívnak össze, hogy dűlőre jussanak a vitában.

A magyar kormány hivatalos álláspontja szerint ezt a csúcsot október 23-ára várták, ezért nem tartott nyilvános ünnepi beszédet Orbán Viktor miniszterelnök. A főszereplő azonban nem ő lesz, hanem Macron és Boris Johnson brit kormányfő, aki kitart amellett, hogy semmi szükség hosszabbításra, legfeljebb október végén válási megállapodás nélkül kizuhan az Egyesült Királyság az EU-ból. Ha viszont az unió január végéig hosszabbítana, akkor vélhetően előrehozott választásokat kezdeményezne az országban.

Jöjjön a második félidő!

Macronnak ez utóbbival van baja. Attól tart, hogy egy ilyen szavazáson újra olyan parlament jönne létre, amelyben egyik pártnak sem lenne abszolút többsége, ezért újabb patthelyzet alakulna ki. Ebben azután nem tudnák folytatni Johnson és az európai vezetők brexitmegállapodásának parlamenti tárgyalását és továbbra is Damoklész kardjaként lebegne a szigetország és az EU feje felett a súlyos gazdasági károkkal fenyegető megállapodás nélküli brexit lehetősége. Ezért ő néhány hetes hosszabbítást adna, amivel rászorítaná a briteket, hogy folytassák le a brexittörvény parlamenti vitáját, és ennek alapján távozzanak végre isten hírével az EU-ból.

A francia államfő természetesen tisztában van azzal, hogy a brexitet a brit kilépés nem zárná le. Ezt követően kezdődne ugyanis az új EU-brit kereskedelmi megállapodás tárgyalása, ami hosszú, nehéz folyamat lesz. Nagy különbség azonban, hogy ezeknek a tárgyalásoknak a lebonyolítása az Európai Bizottság feladata, így az EU tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanácsot nem terhelné a továbbiakban az ismétlődő brexithatáridő-hosszabbítási kérelmek elbírálása.