Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az új brazil kormánynak sürgősen le kell állítania a költségvetésben ketyegő időzített bombákat, amelyek szétvethetik az ország amúgy is kifeszített anyagi helyzetét - figyelmeztetett egy New York-i konferencián Arminio Fraga, a jegybank korábbi elnöke, a Gávea Investimentos partnere a Financial Times tudósítása szerint. Ez utóbbi Brazília legnagyobb hedge fundja.

A korrupciós ügyek miatt eljárás alatt álló és ideiglenesen felfüggesztett Dilma Fousseff államfő helyett az országot vezető Michel Temer kormányának vissza kell vonnia az oktatásra fordított kiadások és a nyugdíjak tervezett növelését. Ezek együtt összesen a GDP 12 százalékával dobnák meg a büdzsé kiadásait a következő évtizedben.

Riasztó matek

Ha a számokat nézzük, azok robbanást jeleznek előre - fogalmazott Fraga, aki egyébként a 2014-es választásokon Rousseff ellenzékét támogatta. Az új kormány a szakértői várakozásoknál rosszabb elsődleges - adósságtörlesztés nélküli - költségvetési hiányt jelez előre 2016-ra. A deficit 170 milliárd real, azaz a GDP 2,7 százaléka lehet. Ez a szám majdnem háromnegyedével rosszabb Rousseff korábbi legmagasabb prognózisánál.

Ha ehhez hozzávesszük Brazília adósságtörlesztési kötelezettségeit, amelyek a világon a legmagasabbak, akkor a teljes költségvetési hiány eléri a GDP 10 százalékát. A magas törlesztések miatt nőtt az ország GDP arányos államadóssága a 2013-as 51,7 százalékról 2015-re 66,5 százalékra.

Elszálló adósság

Fraga arra figyelmeztet, hogy ha a kiadásokhoz hozzávesszük a gazdasági recesszióval küszködő tartományi államok támogatását, továbbá az állami olajvállalat, a Petrobas vélhetően szükségessé váló feltőkésítését, akkor az államadósság meg sem áll a GDP 75-80 százalékáig.

Ennek megelőzéséhez a Temer-adminisztrációnak a GDP 3-4 százalékát elérő költségvetési többletet kellene produkálnia. Ehhez 5-6 százalékkal csökkentenie kellene az állami kiadásokat. Ezzel szemben a nyugdíjkassza a jelenlegi állás szerint például a következő évtizedben hét százalékkal hízhat.

Mi lesz az olimpiával

A kormány nehézségei csak fokozzák az aggodalmakat a riói olimpia kezdete előtt két és fél hónappal. Barna víz, orrfacsaró bűz, a vízen úszó szemét fogadja a látogatókat a város strandjain, a környező folyókon és öblökön. A felszíni bajokat csak tetézi a vízben felszabaduló metán és hidrogén-szulfid, amelyeket a szerves hulladékokat lebontó baktériumok termelnek.

A hónap elején Rióban tartották a szörfözők világbajnokságát, amelyen számos versenyző fertőzést kapott, miután érintkezett a vízzel. A szakértők csak azon vitatkoznak, hogy négy-öt évre vagy évtizedekre lenne-e szükség az olimpiai helyszínek vizének megtisztításához derül ki a The Statesman cikkéből.

Itt az első kudarc

Az ideiglenes kormány két héttel hivatalba lépése után máris kénytelen volt megválni egyik kulcsfigurájától, Romero Juca tervezési minisztertől. A politikus azt követően mondott le - a Reuters híre szerint -, hogy nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amelyen amellett érvelt, hogy el kellene kenni az ország történetének legnagyobb korrupciós ügyét. Arról beszélt, hogy nem kellene hagyni elvérezni amúgy jó politikusokat, akik belekeveredtek az állami olajvállalat körüli botrányba. Juca Temer kormányfő közeli munkatársa volt, ugyanakkor nem ő az egyetlen a kormány tagjai közül, aki ellen vizsgálat folyik az állami olajvállalat, a Petrobas körüli vesztegetési ügyekben.