Beszédes csend előzte meg az Olajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) mai bécsi ülését. Ali Naimi, Szaúd-Arábia olajminisztere, aki a hasonló találkozók előtt adott nyilatkozataival általában előre jelzi a tanácskozások várható eredményét, most nem állt a mikrofonok elé - derül ki a Wall Street Journal (WSJ) tudósításából. Szakértők szerint ez azt mutatja, hogy az informális háttértárgyalásokon nem sikerült megállapodásra jutni az olajkitermelési kvóták emeléséről. Az OPEC tagországai nem tudják eldönteni, hogy a világgazdaság, amely - elsősorban az USA-ban - a gyengélkedés jeleit mutatja, némi pótlólagos olajinjekcióra szorul-e vagy sem. Egyes országok, elsősorban Szaúd-Arábia a kitermelés és az export növelése mellett vannak, azzal érvelve, hogy az év második felében megugrik a fekete arany iránti kereslet, míg mások, főként a szervezet második legnagyobb olajexportját lebonyolító tagja, Irán, illetve Irak, úgy látja, hogy a kínálat elegendő, és a 100 dollár/hordó körüli olajár megfelelő.

Némi politikai bonyodalom is színezi a mai OPEC-tanácskozást. Egyrészt kérdéses volt, hogy ki képviselje Líbiát. A felkelők ideiglenes kormánya bejelentkezett erre a szerepre, de a többi OPEC-tag lebeszélte őket a részvételről, ugyanakkor a Kadhafi-rezsim képviselőjét sem látják szívesen. A katari küldöttség majdnem lemondta részvételét az ezredes régi támogatójának számító Omran Abukraa jelenléte miatt. A kiélezett vitákat tovább nehezítő körülmény emellett az Iránt képviselő Mohammad Aliabadi személye, ugyanis ő leginkább arról ismert, hogy az ország olimpiai bizottságának vezetője, illetve Ahmadinedzsad elnök szövetségese. Azaz nincs gyakorlata az olajügyekben, miközben neki kell elnökölnie az OPEC tanácskozását.

A WSJ-nek nyilatkozó elemzők úgy vélik, Szaúd-Arábia mindent el fog követni annak érdekében, hogy végül az olajkitermelési kvóták emelése mellett döntsenek. Ez napi 1-1,5 millió hordóval növelheti meg a kínálatot a világpiacon. Bár a világ legnagyobb olajtermelőjének 3,5 milliós napi exportra elegendő tartalék kapacitása van, várhatóan nem fog egyoldalúan lépni, ha az OPEC nem támogatná javaslatát. A szervezet ülését megelőző bizonytalanság miatt a londoni Brent kőolaj jegyzése két dollárral, hordónként 116,78 dollárra drágult, az észak-amerikai könnyűolajért 99 dollárt kellett adni.