Immáron világos, hogy a brit Konzervatív Párt új vezetőt és egyben miniszterelnököt akar - mondta Boris Johnson, az Egyesült Királyság miniszterelnöke a Downing street 10. előtt a lemondását bejelentő beszédben a BBC tudósítása szerint. Bejelentette, hogy a párt illetékes vezetőjével, Graham Bradyval egyeztette a teendőket.

E szerint még ma ismerteti a számos lemondás nyomán megtépázott kormánya helyett felállítandó új kormány névsorát, amely az új pártelnök megválasztásáig kormányozza az országot. Az utóbbi menetrendjét július közepén hozzák nyilvánosságra. Ez arra utal, hogy szemben sok politikustársa elvárásával várhatóan nem adja át az ideiglenes kormány irányítását Dominic Raab miniszterelnök-helyettesnek

Johnson: Minden rendben lesz

A miniszterelnök sikereként könyvelte el, hogy kormánya 2020 elején de jure, majd 2021 elején de facto is kiléptette az Egyesült Királyságot az Európai Unióból, illetve a világon az egyik leggyorsabb oltási kampánnyal szállt szembe a koronavírus-járvánnyal.

Mondandóját  azzal fejezte be beszédét, hogy amíg még a helyén marad, addig a köz javát fogja szolgálni. Miniszterelnöknek lenni egy tanulási folyamat, ebben a tisztségében beutazta az Egyesült Királyság minden részét, és rengeteg igazi brit emberrel találkozott, akik készek új módon gondolkodni és cselekedni.

Lehet, hogy a dolgok most sötétnek látszanak - utalt a felgyorsult infláció okozta megélhetési gondokra -, de a jövő együtt fényes. Más szóval nem hazudtolta meg azt a politikusi viselkedését, hogy mindig optimistán szól hallgatóságához. Ahogy hátra lépett kapott némi tapsot a jelenlévőktől.