A Fehér Ház, az előzetes tájékoztatás szerint, egyensúlyt szeretne teremteni a felelős fiskális politika, valamint a középosztály támogatása és az infrastrukturális fejlesztések között.

A tervezetben kisebb hangsúlyt kap a költségvetési hiány csökkentése, mint korábban, de a Fehér Ház szerint a kiadások visszafogása, a gazdasági növekedés és az adóbevételek növekedése így is megteremti a deficit mérsékléséhez szükséges körülményeket.

Az amerikai Kongresszusi Költségvetési Hivatal (CBO) számításai szerint rövid távon nagyjából pontosak a Fehér Ház számai. A CBO szerint 2016-ban 467 milliárd dollár lesz a hiány, amely csak kicsit alacsonyabb a tervezetben szereplő 474 milliárd dollárnál. Hosszabb távon azonban már komoly eltérések vannak a számok között: 2025-benn a CBO 1000 milliárd dolláros hiánnyal számol, a Fehér Ház csak 687 milliárdossal.

Obama hétfőn ismerteti részletesen a költségvetési tervezetet, de később valószínűleg több módosítás lesz benne, mert a törvényhozást jelenleg a republikánus párt képviselői irányítják.