Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az IMF így már 21,8 milliárd eurónyi hitelt folyósított a kisebbik ibériai államnak. Portugália 2011 májusában kapott az Európai Uniótól és az IMF-től hároméves, összesen 78 milliárd euró értékű mentőhitelt. Az euróövezeti államnak a segítség nélkül minden bizonnyal államcsődöt kellett volna jelentenie, miután piaci forrásokból már nem tudta finanszírozni adósságát. Az IMF és az EU a folyósított hitel ellenében szigorú költségvetési kiigazítási programot kért Portugáliától, ami fenntartható pályára állítja az ország közpénzügyeit.

Az IMF közleménye szerint jelentősen csökkentek a költségvetési és külső egyensúlytalanságok, és mérséklődtek az állampapírhozamok is, ami a portugál hatóságok jelentős intézkedéseit tükrözi. A gyengébb világgazdasági kilátások és a növekvő munkanélküliség hatására ugyanakkor nőttek a konszolidációs program végrehajthatóságának kockázatai, így - az euróövezeti partnerek segítségével - további lépésekre van szükség a konszolidáció megerősítése, a növekedés beindítása érdekében - írja a szervezet.

A hitelprogram keretében az IMF és az EU szakértői negyedévente tesznek országvizsgálati látogatást Portugáliában, ahol azt ellenőrzik, hogy a hatóságok megfelelően hajtják-e végre az ígért költségvetési konszolidációs lépéseket. Az IMF és az EU szakértői most ötödik alkalommal jártak Portugáliában.

A romló világgazdasági és portugál makropályát tükröző előrejelzések szerint a portugál államadósság 2014-ben a bruttó hazai termék 124 százalékán tetőzik. További előrejelzéseit ma hozza nyilvánosságra az IMF.