Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai szövetségi költségvetés 135,23 milliárd dolláros hiánnyal zárt novemberben, ez 21 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál, és elmarad a piac által várt 142 milliárd dollártól is - derül ki a a washingtoni pénzügyminisztérium adataiból. Így a folyó költségvetési év első két hónapjában a hiány 226,82 milliárd dollár lett, az egy évvel korábbi 292,11 milliárd után.

Az amerikai költségvetési döntéshozatali mechanizmus működőképességének javulását jelzi a szövetségi költségvetésről elért kétpárti megállapodás, bár az egyezség tényleges költségvetési hatása csekély - vélekedtek szerdai értékelésükben a Fitch Ratings londoni elemzők. Az egyezség csökkenti az újabb kormányzati zárlathoz vagy adósságplafon-válsághoz vezető, és így az Egyesült Államok szuverén hitelképességének megítélését is károsító további politikai hazardírozás kockázatát. A megállapodás azonban nem intézkedik a szövetségi adósságlimit emeléséről. Erről a limitet felfüggesztő előző, átmeneti egyezség alapján a Kongresszusnak február 7-ig döntenie kell.

A hitelminősítő közölte, hogy várhatóan 2014 első negyedévének végéig dönt az Egyesült Államok lehetséges legjobb, AAA szuverén adósbesorolására bejelentett negatív felülvizsgálat kimeneteléről. A Fitch október közepén vette leminősítés lehetőségére utaló negatív felülvizsgálat alá az USA hosszú futamidejű AAA-as osztályzatát, elsősorban az államadósság-limit emeléséről szóló megállapodás hiányára hivatkozva.