Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világ legnagyobb összeggel gazdálkodó nyugdíjalapjának a nyeresége 6,9 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

A GPIF 2014-ben döntött arról, hogy fokozatosan 25 százalékról 50 százalékra növeli a részvények arányát a portfólióban, a kevésbé jövedelmező, bár biztonságosabb államkötvények kárára.

A március 31-én záródott pénzügyi évben a japán részvényekbe történt befektetések nyeresége 15,7 százalékkal, a külföldi részvények esetében pedig 10,2 százalékkal nőtt. A japán államkötvényeken a nyereség 0,8 százalék, a külföldi állampapírokon pedig 3,7 százalék volt - részletezi a számokat az MTI.

A külföldi államkötvényekbe történt befektetések nyereségét csökkentette a jen 4,8 százalékos drágulása a dollárhoz képest.

A március végével záródott pénzügyi év végén a GPIF vagyonának 25,1 százaléka volt japán, 23,9 százaléka pedig külföldi részvényekben, továbbá 27,5 százaléka japán és 14,8 százaléka külföldi államkötvényekben.

A GPIF által leginkább preferált részvények a japán Toyota Motor Corp és a Mitsubishi UFJ Financial Group, továbbá az Apple, a Microsoft és az Amazon amerikai cégek. A nyugdíjalap kötvényportfóliójában elsősorban japán, amerikai, olasz és francia államkötvények vannak.

Fotó: Pixabay