Az Európai Unió elvárásának eleget téve az uniós országok statisztikai hivatalai a GDP kiszámításánál figyelembe veszik az alkohol- és a cigarettacsempészetet, a kábítószer-kereskedelmet, valamint a prostitúciót is. Az adatokat becsléssel állapítják meg - írta a Maszol.

Eszerint 2016-ban a három illegális tevékenység 340 millió euróval járult hozzá a román bruttó hazai termékhez, vagyis a teljes GDP kevesebb mint fél százalékával. A csempészetben és a kábítószer-kereskedelemben 150-160 millió euró körüli pénz mozog éves szinten, a prostitúcióban állítólag 20 millió. Magyarországon az illegális gazdasági tevékenységek mintegy 0,8 százalékkal dobják meg a GDP-t, ami EU-s szinten az átlagosnál magasabb érték.

Nyugaton több

A fejlett nyugati államokban azonban kolosszális összegek forognak a drogkereskedelemben és a prostitúcióban, Nagy-Britanniában például a feketegazdaság e két ágazata nagyjából 10 milliárd fonttal járul hozzá a bruttó hazai termékhez. Az illegális tevékenységek részaránya a GDP-ben nagyobb, mint a reklámiparé vagy az ingatlanszektoré.

Olaszországban a drogkereskedelem és a prostitúció egy százalékkal tornázza feljebb a bruttó hazai terméket, együttes értékük hozzávetőleg 15 milliárd eurót tesz ki. Spanyolországban a feketegazdaság, amelyben helyi specifikumként a tiltott szerencsejáték is virágzó ágazat, mintegy 8 milliárd euróval járul hozzá a GDP-hez.

A fotó forrása: Pixabay.