A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete, az OPEC májusban napi 32,22 millió hordó olajat termelt, 250 ezerrel többet, mint az előző hónapban és így napi 470 ezer hordóval lépte túl az idén januártól követett termelési korlátját.

A termeléskorlátozási megállapodásban részt vevő tagok a korábbinál nagyobb arányban tartották magukat csökkentési ígéretükhöz, a szervezet májusi össztermelését azonban a megállapodáshoz nem csatlakozott tagországok, Nigéria és Líbia növekvő kitermelése emelte meg. Nigéria és Líbia azért mentesült a termeléskorlátozási kötelezettség alól, mert mezőinek hozamát fegyveres konfliktus vetette vissza.

QP | Quality Placement

A termelés növekményének nagy része Nigériából származott, ahol újra beindult a szállítás egy 2016-ban megrongált olajvezetéken. Líbia olajtermelése pedig elérte a 2014-es szintet, de még így is csak a felét teszi ki a 2011-ben kitört polgárháború előttinek.

A termeléskorlátozási megállapodás tagjai májusban 95 százalékos arányban tartották be csökkentési ígéretüket az áprilisi 90 százalék után.

Szaúd-Arábia májusban napi 564 ezer hordóval csökkentette termelését, holott ígérete 486 ezer hordóra kötelezné. Irán és az Egyesült Arab Emírségek olajtermelése megfelelt az előző havinak.

A januártól érvényes megállapodás szerint az OPEC kvótájához képest napi 1,2 millió hordóval, a megállapodáshoz csatlakozott szervezeten kívüli olajtermelők pedig napi 600 ezer hordóval, összesen 1,8 millió hordóval csökkentik olajtermelésüket a világpiai ár stabilizálása és a világpiacot terhelő felhalmozott olajkészletek leépítése érdekében.

Az olajár ezt követően emelkedett ugyan valamelyest, de a szervezeten kívüli és a megállapodáshoz nem csatlakozott olajtermelők, elsősorban az Egyesült Államok növekvő hozama miatt a felhalmozott készletek nem csökkentek és az olajár sem érte el a Szaúd-Arábia által kitűzött hordónkénti 60 dolláros célt.

Az OPEC közgyűlése múlt heti bécsi ülésén 2018 márciusáig hosszabbította meg az eredetileg az idén júniusban lejáró termeléscsökkentési megállapodás hatályát.