Egyre több részlet kerül nyilvánosságra az Oroszországban bevezetni tervezett luxusadóról, ami valóban a leggazdagabbakat sújtaná. A Vlagyimir Putyin elnöki kampánya során beígért luxusadó egyre közelebb kerül a megvalósításhoz, és a pénzügyminisztérium kiszivárgott terveiből úgy tűnik, hogy az csak a leggazdagabbak érintené. A The Moscow Times szerint például a luxusautók adója a szuperluxus-kategóriára vonatkozna, amit a 410 lóerőnél erősebb motorú személykocsik után kellene fizetni - ez az ország autóállományának 2 százaléka. A lóerőnként évi 10 dolláros adó küszöbe nem véletlenül ilyen magas. Ez egyértelműen a "hazai gyártású", Kalinyingrádban összeszerelt BMW 750Li típus védelmét szolgálja, amit igencsak kedvelnek a törvényhozók és az orosz politikusok, és amelynek motorja - mit tesz Isten - 408 lóerős.

Ugyanez vonatkozik az ingatlanadóra is, amelynél az értékhatárt 300 millió rubelnél húznák meg, ez 10 millió dollárt jelent. Az adó a piaci érték 0,05 százalékától 0,3 százalékig terjedhet, azonban csak egy az év végéig tartó országos felmérést követően döntenek róla. Valószínűleg egy minimumot fognak megállapítani országos viszonylatban, de a helyi hatóságok akár 0,5 százalékra is emelhetik azt. Az az ár, amelyet jelenleg használnak az ingatlanok felértékelésénél akár tízszer kevesebb lehet a piacinál.

Az egyetlen gyanús elem, hogy várhatóan az egész ingatlanadó-rendszert átalakítják piaciérték-alapúra, az néhány utalás. Így például hogy személyenként 30 négyzetméter lenne adómentes, és figyelembe vennék a háztartásban élő kiskorúakat is, és hogy kedvezmények illetnék meg a háborús veteránokat és a nyugdíjasokat - márpedig ezek a csoportok igencsak ritkán rendelkeznek 10 millió dolláros értéket meghaladó ingatlannal. Mindenesetre a lap forrásai szerint a cél az, hogy az ingatlantulajdonosok többsége számára ne nőjön az adóteher.

Ezt nem lesz nehéz betartani, ha valóban ragaszkodnak a 300 millió rubeles értékhatárhoz. Szvetlana Bondarcsuk, az országos adóhivatal elnökhelyettese a Vedomosztyi című lapnak úgy nyilatkozott, hogy abban a 12 régióban, amelyben a felmérést már elvégezték, összesen 600 ekkora, vagy ennél nagyobb értékű ingatlant találtak. Moszkvában évente 15-20 ilyen értékű lakás kerül a piacra, Szentpétervárott egy-kettő. Az orosz fővárosban az idei első negyedévben a 100 legnagyobb értékű lakáseladásban az árak 3,4 milliótól 30 millió dollárig terjedtek. A kertvárosi villák esetében tavaly a legmagasabb átlag ár 25,5 millió dollár volt.

A pénzügyminiszter az adó alóla kibújási kísérletekre is felkészül, ezért a törvény értelmében a 0,3 százalékos alapadót akkor is meg kell fizetni az ingatlan után, ha tulajdonosként nem magánszemély, hanem vállalat van bejegyezve. Ez viszont azt a problémát veti fel, hogy bevonják-e ebbe a körbe a vállalati ingatlanokat is - ami nem célja a törvényalkotóknak.