Jordánia szomszédai és szövetségesei támogató nyilatkozatokkal reagáltak arra, hogy a helyi hadsereg szombaton közölte: Abdullah király féltestvérének és Hamza bin Husszein volt koronaherceget őrizetbe vették, mert egy biztonsági vizsgálat szerint államellenes cselekményekben vettek részt. Az állami hírügynökség által közzétett nyilatkozat szerint az akció egy szélesebb körű biztonsági vizsgálat része volt, amelyben egy volt minisztert, a királyi család egyik tagját és néhány más ismeretlen személyt vettek őrizetbe - írja a Reuters.

Az ammáni kormány stabilnak mondható a közel-keleti poltikában, a tíz évvel ezelőtti arab tavasz alatt is reformok megelőzték, hogy felkelések legyenek az országban. Jordánia aktívan részt vett az Iszlám Állam elleni hadműveletekben, valamint a szegény és kis ország 685 ezer szíriai menekültet fogadott be, de ténylegesen 1,3 millió ember érkezhetett a szomszédos országból. Az állam stabilitása így az egész régió érdeke. 

Nem meglepő, hogy a puccsnak tűnő cselekmények elleni fellépés miatt még az Egyesült Államok is támogatásáról biztosította az Abdullah király vezette államot.

„Szorosan figyeljük a jelentéseket és kapcsolatban vagyunk jordániai tisztviselőkkel. Abdullah király az Egyesült Államok kulcsfontosságú partnere, és teljes támogatásunkkal rendelkezik ”- mondta Ned Price, az Egyesült Államok Külügyminisztériumának szóvivője.

"A szaúdi királyság megerősíti, hogy minden erejével teljes támogatását fejezi ki Abdullah király és őfelsége, Al Husszein bin Abdullah II herceg felé. A koronaherceg által hozott minden döntés és intézkedés mellett áll a biztonság és a stabilitás fenntartása érdekében" - mondta a szaúdi királyi szóvivő, akiknek különösen fontos Jordánia biztonsága, mivel a két ország határos egymással és fontos kereskedelmi partnerek.

Faisal bin Farhan Al Saud herceg külügyminiszter külön nyilatkozatában kijelentette, hogy Jordánia stabilitása és jóléte az „egész régió stabilitásának és jólétének alapja”, és megígérte ennek határozott támogatását.

Az Elnöki Ügyek Minisztériuma hangsúlyozta, hogy az Egyesült Arab Emírségek teljes mértékben támogatják az Abdullah király és koronahercege által Jordánia biztonságának és stabilitásának fenntartása érdekében tett „döntéseket és intézkedéseket”. Az emírségek vezető tisztviselője, Anwar Gargash a Twitteren elmondta, hogy Jordánia „bölcs politikája, hogy hidakat építsen egy turbulens régióban, nem volt könnyű választás, de továbbra is a szükséges irány”.

"Jordánia biztonsága és biztonsága alapvető alapja az arab világ biztonságának" - mondta Szaád al-Haríri libanoni miniszterelnök a Twitteren. "Mindenben szolidárisak vagyunk a jordániai vezetéssel és Abdullah királlyal a jordániai nép megvédésében, stabilitásának védelmében és az ügyeikbe való beavatkozás elhárításába."

II. Abdullah nemcsak saját hazájában népszerű, de még Izrael is partnerként tekint rá. Felesége Ránija Ál Jasin az egész arab világban küzd a nők jogaiért.