Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A végletek választását tartják vasárnap Chilében. A jobboldalon Jose Antonio Kast, az 55 éves katolikus és kilencgyermekes családapa a bűnözés visszaszorítását ígérte, és Augusto Pinochet volt diktátor neoliberális "gazdasági örökségét" dicsérte a kampányában. Az elemzők és kritikusok szerint egy Jair Bolsonaro brazil elnökbe oltott Donald Trumpot testesít meg. 

A baloldalon a 35 éves Gabriel Boric képviselő indul ellene, aki 2011-ben a chilei oktatási rendszer javítását követelő diáktüntetések élére állt, az állam laissez-faire - vagyis annak a modellnek, hogy a kormányzatnak csak a lehető legkisebb mértékben szabad befolyásolnia a gazdasági tevékenységeket, a döntéseket a piacra kell hagynia - elvetését ígérte, miközben állítja, ha megválasztják, megerősíti a környezetvédelmet és az őslakosok jogait. Nagy vonalakban jelentős szakítást jelentene a hatalomra kerülése a chilei politikát évtizedek óta uraló konzervatív és centrista politikával szemben.

A választásokra két évvel azután kerül sor, hogy a chileiek drámai, olykor erőszakos utcai tüntetéseken követelték az életminőség javítását. A tüntetések hozzájárultak Boric jelöltségéhez, aki a verseny nagy részében kényelmes előnyben volt.

De a politikai erőszakba belefáradt chileiek növekvő apátiája, valamint a bűnözési mutatók növekedése az utolsó hetekben Kastnak kedvezett - írja a Reuters.

A legtöbb közvélemény-kutatás szerint Kast néhány százalékponttal nyerhet vasárnap, míg a decemberi, valószínűsíthetően második fordulóban rendkívül nagy verseny alakulna ki, ahol már Boric látszik esélyesebbnek.

Az egyik joker a versenyben lévő mérsékeltebb jelöltek teljesítménye lesz. A jobbközép Sebastian Sichel és a balközép Yasna Provoste támogatottsága egyaránt 10 és 15 százalék között mozog a felmérésekben, legalább 10 százalékponttal lemaradva Kast és Boric mögött. A közvélemény-kutatók szerint azonban még mindig lehetséges a meglepetés, mivel több millió bizonytalan szavazó van az országban.

Ha nem történik meglepetés, Kast és Boric azon lesz, hogy a december 19-re tervezett második fordulóban megszólítsa Sichel és Provoste szavazóit, így a mérsékeltebb jelöltek potenciális királycsinálókká válnak.

Ha a két vezető jelölt közül bármelyiknek sikerül átlépnie a 2 millió szavazatot - mondta Kenneth Bunker, a Tresquintos politikai tanácsadó cég igazgatója -, az jó jel lehet arra, hogy eléggé kiszélesítették bázisukat ahhoz, hogy egy esetleges második fordulóban győzni tudjanak.