Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Borrell az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésének az Egyesült Államok által vázolt béketervről folytatott vitáján elmondott beszédében azt hangsúlyozta az MTI beszámolója szerint, hogy amennyiben megvalósulna az Izrael terve a Jordán völgyének bekebelezéséről, biztosra vehető, hogy az nem fog békés úton végbe menni.

Kiemelte, hogy az Egyesült Államok január végén előterjesztett, az izraeli-palesztin konfliktus megoldására tett javaslatai egyértelműen ellentétesek a nemzetközileg támogatott törekvésekkel. "Nehéz elképzelni, hogy az amerikai kezdeményezés miként ültethetné mindkét felet a tárgyalóasztalhoz" - fogalmazott.

Azt hangsúlyozta, hogy az egyre súlyosbodó helyzet - beleértve egyebek között a gyakori erőszakot, az illegális telepek építését a megszállt területeken - csökkentette az Európai Unió által támogatott kétállami megoldás lehetőségét.

Donald Trump amerikai elnök január végén Washingtonban, Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján vázolta fel a palesztin-izraeli konfliktus rendezéséről szóló béketervét. Netanjahu stratégiai fontosságúnak nevezte Izrael szuverenitását Ciszjordániában és azt közölte, hogy az izraeli kormány elé terjeszti a javaslatot az izraeli joghatóság kiterjesztéséről a Jordán-folyó völgyében, a Holt-tenger északi részén és a ciszjordániai zsidó telepeken.