A főképviselő hétfőn Brüsszelben megbeszélést folytatott Szerbia és Koszovó vezetőjével a feszültségek enyhítése érdekében, ami a koszovói szerbek által használt rendszámtáblák körüli vita miatt éleződött ki ismét. A koszovói szerb kisebbség tagjai november első hetében úgy döntöttek, hogy kivonulnak a koszovói állam intézményeiből, tiltakozásul amiatt, hogy a pristinai hatóságok elrendelték: a Szerbia által kiadott rendszámtáblákat koszovóiakra kell cserélni. A koszovói hatóságok ma éjféltől bírságot szabnak ki azokra, akik nem hajlandóak lecserélni rendszámtábláikat.

Borrell elmondta: alig három hónap telt el a legutóbbi rendkívüli Szerbia és Koszovó közti tanácskozás óta, de a rendszámtáblák körül kialakult vita tovább súlyosbodott : 600 szerb koszovói rendőr szerelt le, és a helyi közigazgatás munkatársai is felmondtak. "Kevesebb mint ötven koszovói albán rendőr vezeti az észak-koszovói őrsöket, ez nagyon veszélyes biztonsági kockázatot jelent, egy amúgy is igen instabil helyzetben".

Borrell szerint a két fél több órás vita után sem tudott kiegyezni, "mindkettőjüket teljes felelősség terheli a mai tárgyalások kudarcáért, és azért, ha ezt követően fokozódnak a feszültségek és az erőszak". A főképviselő hétfőn javaslatot terjesztett elő, amely által elkerülhetővé vált volna a feszültségek további fokozódása, az ajánlatot a szerb elnök elfogadta, a koszovói miniszterelnök azonban nemet mondott rá. "Ez Koszovó részéről negatív politikai üzenet közvetít".

A főképviselő nyomatékosította: az EU elvárja, hogy Koszovó haladéktalanul függessze fel az észak-koszovói járművek átregisztrálásával kapcsolatos további lépéseket, Szerbia pedig szakítsa meg a koszovói városok nevével ellátott új rendszámtáblák kiadását. "Ezt a kérést mindkét félnek végre kell hajtania, így időt nyernek arra, hogy fenntarthatóbb megoldást találjanak a feszültségek enyhítése végett".

Véleménye szerint a Belgrád és Pristina közötti kapcsolatok normalizálása még nem valósult meg, pedig az oldaná meg az ilyen súlyos válságok kialakulását. "Szerbia és Koszovó vezetőitől arra számítunk, hogy hajlandóságot mutatnak a kiegyezésre, és amennyiben az EU-hoz való csatlakozás a céljuk, elvárjuk, hogy ennek megfelelően viselkedjenek - jelentette ki.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét, amit Szerbia azóta sem hajlandó elismerni.