Románia tavasszal állapodott meg a valutaalappal arról, hogy Bukarest újabb hitelmegállapodást köt, amely azonban a korábbi készenléti hitelcsomagtól eltérően elővigyázatossági jellegű. Ez azt jelenti, hogy Románia csak akkor használja fel a rendelkezésére bocsátott pénzt, ha váratlanul szüksége lesz rá.

Mihai Tanasescu, Románia IMF-képviselője az Agerpres román hírügynökségnek elmondta, hogy a részlet jóváhagyása kedvező üzenet Románia számára, hogy folytassa az erőfeszítéseket a reformok további lépéseinek gyakorlatba ültetése, az európai uniós pénzek hatékonyabb lehívása és külföldi beruházások vonzása érdekében.

Tanasescu szerint az IMF igazgatótanácsának döntése konszolidálja Románia pozícióját, és nagyon sok európai állam pozitív példaként tekinthet Bukarestre a mostani nehéz általános gazdasági helyzetben.

A Romániának nyújtott, kétéves időtartamú elővigyázatossági hitel értéke 3,5 milliárd euró. Románia két évvel ezelőtt 20 milliárd euró értékű többoldalú nemzetközi hitelmegállapodást kötött az IMF szervezésében. Ezt a szerződést az idén zárta le sikeresen a román kormány, és elnyerte a washingtoni pénzintézet bizalmát újabb hitelmegállapodás megkötésére.

QP | Quality Placement