Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a digitális gazdaságért és társadalomért felelős portfóliót szánta Gabrielnek a brüsszeli testületben.

A kinevezés péntektől érvényes és a jelenlegi ciklus végéig, 2019. október 31-ig tart. A korábbi bolgár uniós biztos, a költségvetésért felelős Krisztalina Georgieva tavaly októberben mondott le posztjáról, hogy vezető tisztséget vállaljon el a Világbanknál. Portfólióját a német Günther Oettinger vette át, aki akkor a testület digitális gazdaságért és társadalomért felelős tagja volt.

QP | Quality Placement

A területért felelős biztosnak a 2015-ben elfogadott digitális egységes piaci stratégia végrehajtásának felügyelete a feladata. Gabrielnek "elő kell segítenie Európa digitális jövőjének megalapozását: a kontinenst behálózó telekommunikációs hálózatok és a határokon átnyúló digitális szolgáltatások kialakítását, illetve az innovatív induló vállalkozások létrejöttét" - írta korábbi közleményében a bizottság.

A 37 éves Marija Gabriel a jelölést megelőzően az Európai Parlament tagja, az Európai Néppárt frakciójának egyik alelnöke volt. Ugyan az uniós biztosok hivatalosan az Európai Bizottságot és az EU érdekeit képviselik, a tagországok gyakran kulcsfontosságú kapcsolattartókként tartják őket számon, akik bizonyos mértékben a bizottsági vitákon is támogathatják hazájuk kormányának az álláspontját.