Az UNIAN ukrán hírügynökség honlapján az áll, hogy napi 4,6-7,2 millió köbméter földgáz haladt át Magyarországon Ukrajna felé március utolsó napjaiban a FGSZ Földgázszállító Zrt. adatai szerint.

Április elsején a Naftohaz ukrán állami gázvállalat és a Gazprom orosz gázipari cég megállapodást kötött egyebek között arról, hogy az európai szállítóknál ezer köbméterenként 30-40 dollárral olcsóbban adja a földgázt az orosz fél. Másnap, április másodikán a Nyugat-Európából Magyarországon át Ukrajnába érkező gázmennyiség 1,0909 millió köbméterre, április 3. és 5. között mintegy 0,7 millió köbméterre csökkent.

A három hónapra szóló orosz-ukrán gázmegállapodás szerint a Gazprom ezer köbméterenként 248 dolláros áron adja a földgázt Ukrajnának az első negyedévi 329 dollár után.

Magyarország több mint háromhavi szünet után január 10-én újította fel az Ukrajnába irányuló földgázszállítást. Az FGSZ Földgázszállító Zrt. tavaly szeptember 25-én jelentette be, hogy határozatlan időre leállítja a Testvériség vezetéktől független távvezetéken keresztül történő földgázszállítást Ukrajna felé. Ezt megelőzően Magyarországról a maximálisan lehetséges 16,8 millióból 3-4 millió köbméter földgáz érkezett naponta Ukrajnába.

Ukrajna idén januárban 63,3 millió, februárban 100 millió köbméter földgázt importált Magyarországon keresztül az Ukrtransgaz ukrán gázforgalmazó adatai szerint.