Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyelek között 60 százalék azok aránya, akik úgy vélik, hogy a második világháborúban okozott károk miatt Németországnak további jóvátételt kellene fizetnie az országuknak - adta közre a Pollster közvélemény-kutató adatait a Polskie Radio internetes portál.

A vizsgálatban megszólalók 15 százaléka szerint erre semmi szükség nincs, 25 százalékuk bizonytalan.

Az ötlet, hogy Lengyelország további kártérítést kapjon Németországtól, a kormánypárt, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság politikusaitól származik. A párt vezére, egyben Lengyelország tényleges vezetője, Jaroslaw Kaczynski azt is elárulta, hogy szerinte mennyi járna: tavaly májusban arról beszélt, hogy több mint ezer milliárd euró jóvátétellel tartoznak a németek.

A berlini kormány szerint ezzel szemben a jóvátétel ügyét 1953-ban lezárták, amikor megkötötték az erről is rendelkező lengyel-német szerződést. Az akkori kommunista varsói kommunista kormány belenyugodott, hogy nem kér további kompenzációt. A nacionalista lengyel politikusok azonban úgy vélik, hogy ez a döntés semmit sem jelent, mert az akkori lengyel vezetés a Szovjetunió nyomása alatt cselekedett.