Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) honlapján szerdán megjelent prognózisában megállapítja, hogy a fertőzésszám csökkenésének és az átoltottsági arány növekedésének köszönhetően megindulhat a korlátozó intézkedések fokozatos visszavonása és így már semmi nem állhat a kereskedelemben és a kontaktus-intenzív szolgáltatóipari ágazatokban a gazdasági aktivitás lendületes fellendülésének az útjába.

Átmenetileg azonban fékező erőt fejtenek ki a feldolgozóipari ágazatokra a globális beszállítói láncokban jelentkező fennakadások. A fennakadások elsősorban az alapanyagellátást, ezen belül is leginkább az autóipar elektronikai alkatrész ellátását érintik hátrányosan. A német bruttó hazai termék ezért a márciusi prognózisban jelzettnél 0,4 százalékponttal kisebb mértékben, 3,3 százalékkal növekedhet az idén az ifo legfrissebb becslése szerint.

Az idei lassulást azonban jövőre már bőven behozza a német gazdaság: a 2022-es GDP-növekedési előrejelzését az ifo a márciusihoz képest 1,1 százalékponttal feljebb javította 4,3 százalékra.

Az ifo szakértői szerint a német gazdaság a koronavírus-válság miatt 2020 és 2022 között 382 milliárd euró bruttó hazai terméket veszít azzal a feltételezéssel élve, hogy a válság nélkül évi 1,2 százalékkal növekedett volna. A német GDP 2020-ban 4,8 százalékkal csökkent.

Timo Wollmershäuser, az ifo konjunktúrakutatója a munkaerőpiacon is javulást vár az év hátra lévő részében. Május végén a becslések szerint még 2,3 millió alkalmazott volt részmunkaidős foglalkoztatásban és számuk jövőre már mindössze 100 ezerre fog csökkenni. A munkanélküliek száma az idei év végén 2,7 millió, 2022 végén pedig 2,4 millió lesz az ifo becslése szerint. A munkanélküliségi ráta a tavalyi 5,9 százalékról az idén 5,8 százalékra, jövőre pedig 5,2 százalékra csökken.

A német export az idén 10,4 százalékkal, az import pedig 11,4 százalékkal nő az elmúlt évihez képest az ifo számításai szerint.