A JP Morgan nettó kamatbevétele 3 milliárd dollárral fog emelkedni, mivel idén több kamatbevétel származik a csődbe ment First Republic Bank megvásárlásából – közölték a vezetők hétfőn a befektetőkkel – számolt be róla a Reuters.

A legnagyobb amerikai hitelező arra számít, hogy nettó kamatbevétele 84 milliárd dollárra emelkedik a magasabb kamatfizetésekből 2023-ban, növelve a korábbi 81 milliárd dolláros előrejelzést, miután megvásárolta a First Republicot, amelyet a hatóságok ebben a hónapban bezártak.

Az ügyletből eredő integrációs költségek 3,5 milliárd dollárral növelik kiadásait az idén, ami a korábbi 81 milliárd dolláros előrejelzést növeli. A Wall Street-i óriáscég jelenleg a regionális hitelező integráció hosszas folyamatában merült el, ami valószínűleg körülbelül 12 hónapot vesz majd igénybe.

A First Republic volt a harmadik a sorban

Ez volt a harmadik amerikai regionális hitelintézet, amely március óta csődbe ment a szektor egészét érintő zavarok során, amelyek felborították a pénzügyi részvényeket, elmélyítették a válsággal kapcsolatos aggodalmakat, és nyomást gyakoroltak a közepes méretű bankokra.

A bankcsődök a mérlegek repedéseire világítottak rá, mivel az emelkedő kamatlábak csökkentették az adósságportfóliók értékét, és rontották a kereskedelmi ingatlanhitelek helyzetét.

Közgazdászok arra figyelmeztettek, hogy egy amerikai fizetésképtelenség a hitelfelvételi költségek ugrásszerű növekedését és a világgazdaságot ért olyan csapást idézhet elő, amely a 2008-as összeomlással vetekedhet.

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy jelenleg rengeteg kihívás és bizonytalansági forrás van

– mondta Daniel Pinto, a JP Morgan elnök-vezérigazgatója, hozzátéve: miközben a globális és az amerikai gazdaság jól teljesít, vannak jelei a romlásnak, mivel a fogyasztók leépítik megtakarítási pufferüket, a kamatlábak emelkednek és az infláció továbbra is tartósan fennáll.

A JP Morgan részvényei hétfőn 0,24 százalékkal 138,85 dollárra estek.

A bank emellett újrafogalmazta 17 százalékos célját a tárgyi törzstőkére vetített megtérülésre vonatkozóan. Ez egy kulcsfontosságú mutató, amely azt méri, hogy egy bank mennyire jól használja fel a részvényesek pénzét a profittermelésre.

Tovább szaporodnak a JP Morgan fiókjai

A hitelező közel 80 millió ügyfelet és 5,7 millió kisvállalkozást szolgál ki, és az első olyan bank, amely az Egyesült Államok mind a 48 összefüggő államában rendelkezik telephellyel. 

„A JPMorgan azt tervezi, hogy szerény mértékben növeli fiókjainak számát” – mondta Jennifer Roberts, a bank fogyasztói banki tevékenységért felelős vezérigazgatója. A Mike Mayo által vezetett Wells Fargo elemzői szerint a bank prezentációja a „Góliát győz” sémát tükrözi.