Julián Castro távozásával 14 demokrata párti jelölt maradt versenyben az elnökjelöltségért folyó küzdelemben.

Az Obama-kormányzat korábbi lakásügyi és városfejlesztési minisztere volt üzenetében ógy fogalmazott: "megállapítottam, hogy ez egyszerűen nem a mi időnk". A 45 éves politikus hozzáfűzte: nem hagyja abba a harcot azért, hogy "Amerika olyan ország legyen, ahol mindenki számít. Remélem, hogy ebben a küzdelemben csatlakoznak majd hozzám,  és egy nap győzni fogunk".

Julián Castro tavaly januárban jelentette be, hogy indul a Demokrata Párt elnökjelöltségéért. Kampányában elsősorban a bevándorlás támogatására és az illegális bevándorlás büntethetőségének megszüntetésére helyezte a hangsúlyt. Gyakran különböztette meg magát a többi elnökjelölt-aspiránstól azzal, hogy ő az első spanyolajkú jelölt. Egyes kommentátorok emlékeztetnek arra, hogy a demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok országos tévévitáiban jól szerepelt, többnyire a migrációról és a rendőri erőszakról tett kijelentéseivelhívta fel magára a figyelmet.

Castrónak azonban nem sikerült jelentős támogatottságot felmutatnia, sem a közvélemény-kutatásokban, sem pártja politikusainak körében. A felmérésekben általában két százalékos volt a népszerűsége, s ezt az arányt soha nem is sikerült meghaladnia. A politikusok közül egyetlen befolyásos demokrata párti személyiség biztosította őt a támogatásáról, mégpedig öccse, Joaquin Castro képviselő, a kongresszus spanyolajkú politikuscsoportjának elnöke.

A texasi születésű Castro már novemberben jelezte, hogy amennyiben nem sikerül jelentősebb összeget gyűjtenie a kampányára, kiszáll a versenyből. A The New York Times című lap adatai szerint hívei és támogatói több mint 800 ezer dollárt gyűjtöttek, ám ez messze elmarad a többi elnökjelölt-aspiráns kampányának rendelkezésére álló összegtől. Bernie Sanders, vermonti szenátor például szerdán azt jelentette be, hogy egyedül az októberi szívrohama óta a kampányára több mint 34 millió dollárt adományoztak.

Novemberben a korábban esélyesnek tartott Beto O'Rourke már visszalépett a jelöltségért folyó harctól.