Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az előzetes adatok szerint, szezonálisan kiigazítva, az euróövezet 19 tagállamában 2,6 százalékkal, az Európai Unió 28 tagállamában pedig 3,9 százalékkal emelkedett az építőipar kibocsátása júliusban éves szinten. Júniushoz képest az euróövezetben 0,3 százalékkal, az unió egészében pedig 0,4 százalékkal növekedett az építőipari termelés - idézi az MTI.

Júniusban éves összevetésben az euróövezetben és az unióban is egyaránt 3,0 százalékkal, míg havi szinten 0,7 százalékkal, illetve 1,0 százalékkal bővült az építőipar termelése. Júliusban a legnagyobb havi szintű növekedést Szlovéniából (+7,0 százalék), Magyarországról (+4,6 százalék) és Szlovákiából (+3,8 százalék) jelentették. A legerősebb visszaesést Romániában (-9,1 százalék), Franciaországban (-1,9 százalék) és Lengyelországban (-1,0 százalék) mérték.

A legerőteljesebb növekedést 2017 júliusához képest Magyarországon (+38,0 százalék), Szlovéniában (+26,3 százalék) és Lengyelországban (+16,6 százalék) regisztrálták. Csökkenést jelzett Románia (-17,4 százalék) és Spanyolország (-4,1 százalék).

A statisztika havi és éves bontásban is meglehetősen hiányos, ugyanis 12 országból nincs júliusra vonatkozó adat, és közülük is 8 országra csak negyedéves adatot tesznek közzé.

A második negyedévben az euróövezetben 1,4 százalékkal, az Európai Unióban pedig 1,2 százalékkal növekedett az építőipar termelése az első negyedévhez képest, éves összevetésben 2,5, illetve 2,7 százalékos emelkedést mértek.

Magyarországon az első negyedévhez képest 3,9 százalékkal, 2017 második negyedévéhez képest pedig 19,9 százalékkal nőtt az építőipari termelés április-júniusban, ezekkel a növekedési ütemekkel harmadik, illetve negyedik helyezett az uniós országok között.