"Nem ez volt az első alkalom, hogy a szíriai rezsim vegyi fegyvereket használ civilek ellen, azonban az utolsónak kell lennie" - fogalmazott. Tartós, minden érintett által tiszteletben tartott tűzszünetre van szükség Szíriában, amely elősegíti a tárgyalásos, az egész országnak békét hozó megoldást az ENSZ égisze alatt zajló genfi folyamaton keresztül - tette hozzá a bizottság elnöke.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Twitter üzenetében aláhúzta: a közösen végrehajtott amerikai, francia és brit légicsapások világossá teszik, hogy Oroszország és Irán nem folytathatja tragédiába torkolló akcióit, anélkül semmiképpen sem, hogy megfizetné az árát. Az Európai Unió az igazságosság oldalán áll szövetségeseivel együtt - tette hozzá.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke üzenetében szintén elfogadhatatlannak nevezte a vegyi fegyverek használatát, és kijelentette: Európának nagyobb szerepet kell vállalnia a béke megőrzésében és a humanitárius válságok súlyosbodásának megakadályozásában. Hozzátette, az EP hétfőn, strasbourgi plenáris ülésén vitát tart a szíriai helyzetről.

Nem súlyosbodhat a helyzet!

A szíriai légicsapások kizárólag a vegyi fegyverek gyártásának és használatának a megakadályozását szolgálták, a helyzetnek azonban nem szabad súlyosbodnia - mondta Paolo Gentiloni ügyvivő kormányfő a Rómában szombaton tartott sajtónyilatkozatában az MTI szerint.

Gentiloni indokoltnak nevezte a katonai műveletet, hangsúlyozva, hogy "annak, ami történt, korlátozottnak kell maradnia (...) nem ez az ideje a helyzet súlyosbításának". "Ez a vegyi fegyverek betiltásának az ideje" - tette hozzá az olasz ügyvivő kormányfő. Kijelentette, hogy Olaszország nem vállalt aktív szerepet a beavatkozásban, de logisztikai támaszt nyújtott a szövetségeseknek, elsősorban az Egyesült Államoknak. Hangsúlyozta, hogy olaszországi támaszpontokról azonban nem indult közvetlen támadás Szíria területére.

Megjegyezte, hogy Olaszország a szíriai konfliktus kezdete óta a párbeszédet szorgalmazza az erő alkalmazása helyett. Gentiloni szerint nincs túl késő a szíriai válsághelyzet megoldására.

Borzalmas tévedés

Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője közösségi oldalán "borzalmas tévedésnek" nevezte a szíriai légicsapásokat. Azt írta, Olaszország ne vállaljon bűnrészességet a katonai műveletekben. Matteo Salvini korábbi bejegyzése szerint, ha ő lesz Olaszország miniszterelnöke, a Moszkva és a NATO közötti közeledésért fog tenni.

A csehek megosztottak

A cseh külügy- és védelmi minisztérium helyeselte a Szíria elleni légitámadást, amelyet az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország hajtott végre szombatra virradóra. Az ügyvezető kormányfő elkerülhetetlennek minősítette a légicsapást. Milos Zeman államfő szóvivője viszont bírálta a történteket.

"A vegyi fegyverekkel a civil lakosságra támadó szíriai rendszer elleni csapás elkerülhetetlen volt. Az első információk alapján pontosan hajtották végre, és olyan berendezéseket érintett, amelyek a vegyi fegyverek gyártására vagy tárolására szolgálnak" - állapította meg Andrej Babis ügyvezető cseh kormányfő a Twitteren. Továbbá leszögezte: Csehország számára elfogadhatatlan a vegyi fegyverek használata. Felszólította a nagyhatalmakat, hogy keressék a helyzet békés megoldását Szíriában.

A Nyugat támadása üzenet mindenkinek, aki a jövőben továbbra is használni akar vegyi fegyvereket Szíriában - állapította meg nyilatkozatában a cseh külügyminisztérium. "Az Európai Unióval és a többi szövetségessel együtt felszólítjuk a konfliktusban résztvevő összes felet, hogy járuljon hozzá a feszültség csökkentéséhez, újítsák fel a béketárgyalásokat a politikai megoldás érdekében" - olvasható a dokumentumban.

"Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország világosan kinyilvánította, hogy a vegyi fegyverek bevetését semmiképpen sem lehet megtűrni" - írta Karla Slechtová cseh védelmi miniszter a Twitteren megjelent bejegyzésében. Slechtová szerint Csehország biztonsága az akció következtében nincs veszélyben.

Milos Zeman köztársasági elnök szóvivője szerint viszont a katonai megoldásnak az utolsónak kellene lennie a lehetséges megoldások sorában. "A katonai megoldás mindig a legutolsó" - állította Jirí Ovcácek elnöki szóvivő a Twitteren megjelent bejegyzésében. Ovcácek egy későbbi bejegyzésében bírálta a cseh újságírókat és a civil szervezeteket, akik szerinte lelkesen támogatják a szíriai háború folytatását.

Elfogadhatatlan a vegyi fegyverek használata

A román vezetők pártállástól függetlenül egybehangzóan elfogadhatatlannak nevezték a vegyi fegyverek használatát, és szolidaritásukat fejezték ki az ország stratégiai szövetségeseivel.

Klaus Iohannis jobboldali román államfő, Liviu Dragnea házelnök, a kormányzó Szociáldemokrata Párt elnöke és a bukaresti külügyminisztérium is megszólalt az ügyben, hogy szolidaritásáról biztosítsa Románia nyugati szövetségeseit. A román vezetők nyilatkozataikban azt emelték ki, hogy semmi sem indokolhatja vegyi fegyverek bevetését, egy ilyen lépés sérti a nemzetközi jogot, ezért "határozottnak, ugyanakkor arányosnak" tartják az Egyesült Államok, Nagy Britannia és Franciaország válaszát a szíriai Dúma civil lakossága, köztük számos gyerek - ellen elkövetett vegyi támadásra.

A román külügyminisztérium közleményében egy független és elfogulatlan helyszíni vizsgálatot sürget Szíriában, amelynek alapján felelősségre vonják a vegyi támadás elkövetőit.

Képünk forrása: AFP photo/HO/Szíriai kormány, a központi katonai média által kiadott kép