Szavaival Jean-Claude Juncker európai néppárti (EPP) tagtársának, Orbán Viktornak arra a kijelentésére reagált, amely szerint a menekültek befogadásával újra akarják rajzolni Európa vallási és kulturális térképét, és meg akarják változtatni a kontinens etnikai alapjait.

"Nem ismerek név szerint senkit, aki a kontinenst ilyen módon akarná megváltoztatni. Olyanokat viszont ismerek, többek között Angela Merkel német kancellár személyében, akik egy globális feladatot vállalnak magukra. Mi vagyunk az összes kontinens közül a leggazdagabbak. Alapvetően meg kellene tudnunk birkózni azzal, hogy befogadjunk Európába két vagy három millió szerencsétlen - háború, nehézségek és éhezés elől menekülő - embert" - hangsúlyozta.

Mint mondta, bár kereszténydemokrata, nyilatkozataiban ritkán tesz közvetlen utalást a kereszténységre, de a menekültügyi kérdésben messzemenően azon a véleményen van, hogy "az ember nem nevezheti magát kereszténydemokratának úgy, hogy közben bezárkózik. Ez az én emberképemmel nem összeegyeztethető" - hangsúlyozta. "Emellett azonban nem vagyok naiv. Tudom, hogy Európa nem tudja a világ összes sorscsapását boldogsággá változtatni" - jegyezte meg az Európai Bizottság elnöke.

Juncker a FAZ újságírójának kérdésére válaszolva arról is beszélt, hogy sem Európát, sem pedig az Európai Bizottság tevékenységét nem lehet felismerni abban, amit Orbán Viktor mondott a kontinens jövőjére leselkedő veszélyről. A magyar miniszterelnök szerint Európára nézve a jövőben a legnagyobb veszélyt nem a migránsok jelentik, hanem az "internacionalizmus brüsszeli fanatikusai".

"A menekültpolitika terén a bizottságban azt tesszük, amit véleményünk szerint Európában a szolidaritás eszméje parancsol" - szögezte le.

Az Európai Bizottság elnöke az interjúban a csütörtöki brit népszavazással kapcsolatban reményét fejezte ki, hogy annak eredménye nem a Brexit, vagyis Nagy-Britannia uniós tagságának feladása lesz. Mint mondta, a briteknek szükségük van az EU-ra, az EU-nak pedig a brit pragmatizmusra.

Ennyi volt, nincs tovább

Juncker szerdán, Christian Kern osztrák kancellárral folytatott beszélgetését követően Brüsszelben újságíróknak arra is figyelmeztetett: nem kerülhet sor a tagsági feltételek újratárgyalására Londonnal, ha a britek a csütörtöki népszavazáson úgy döntenek, hogy kilépnek az Európai Unióból

"A brit döntéshozóknak és szavazóknak tudniuk kell, hogy semmifajta újratárgyalásra nem fog sor kerülni" - fogalmazott Juncker. Az Európai Unió nem fog további engedményeket tenni Londonnak, nem fog messzebb menni annál, mint amiről az uniós állam-, illetve kormányfők februári csúcstalálkozóján megállapodás született. "Megegyeztünk a brit miniszterelnökkel, elérte a legtöbbet, amit elérhetett, megadtuk a legtöbbet, amit adhattunk" - hangsúlyozta az Európai Bizottság elnöke.