Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az EB elnöke, aki abból az alkalomból nyilatkozott, hogy kedden Brüsszelben megbeszélést folytat Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel, azt hangoztatta, hogy a jogállamiság lengyelországi helyzete körüli vitát nem "háborús hangulatban", és "vad fenyegetésekkel", hanem higgadtan és párbeszéddel kell rendezni.

Nem lenne helyes az EU-s támogatások csökkentésével fenyegetni, és nem szabad hagyni, hogy a közép-európai tagállamokban az az érzés keletkezzen, hogy "Nyugat-Európa egyedül vezeti az EU-t" - mondta Jean-Claude Juncker.

A konzervatív luxemburgi politikus kiemelte, arra törekszik, hogy kisebb legyen a "szakadék" Közép-Európa és az EU többi része között, mert "az EU-nak két tüdővel kell lélegeznie, a keletivel és nyugatival".

Hozzátette: a közös döntések alapján Lengyelországnak és Magyarországnak is részt kell vennie a menekültek tagállamok közötti elosztásában, de figyelembe kell venni, hogy "például Lengyelország befogadott nagyon sok ukránt", amit azonban "Nyugaton nem látnak".

Ugyanakkor az elfogadhatatlan, ha egy tagállam kijelenti, hogy nem enged be területére "színes bőrű, meleg, vagy muzulmán vallású embereket", mert ez "súlyosan megsérti az európai alapértékeket" - mondta az EB elnöke.

Jean-Claude Juncker kiemelte: látja, hogy a visegrádi országok, "főleg Lengyelország igényt támaszt arra, hogy vezető szerepet játsszon az EU-ban, de aki ezt szeretné, annak a játékszabályokat is be kell tartania".