A programok teljes körű és időben történő bevezetése létfontosságú annak érdekében, hogy Görögország teljesítse a vállalt célokat és hogy az adósság mértéke fennatarthatóvá váljon - közölte a pénzügyi biztos szóvivője, Amadeu Altafaj.

A vasárnapi választásokon az Új Demokrácia kapta a legnagyobb szavazati arányt, és elkezdtett koalíciós partnereket keresni ahhoz, hogy folytatni lehessen az EU és az IMF által diktált programot, ami egyben feltétele is a nemzetközi szervezetek által nyújtott finanszírozásnak. A gond azonban az, hogy az Új Demokrácia mellett a másik történelmi nagypárt, a Paszok együtt nem ért el többséget, más szövetségesre meg egyelőre úgy néz ki, nem számíthat.

Görögország már június végére kifogyhat a forrásokból, amennyiben nem sikerül olyan kormányt felállítania, amelyik kész a trojkával tárgyalni - közölte egy pénzügyminisztériumi forrás.

Altafaj az Európai Bizottság szokásos tájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy a második hitelprogram a görög döntéshozókkal a görög állam nevében történt, amelyhez a magán szektor is hozzájárult, de az természetesen a görög vezetéstől függ, hogy a programban meghatározottakat mikor vezetik be.

A pénzügyi mentőcsomag egy februárban megkötött nagyszabású megállapodás ahhoz, 2015-re Görögország visszatérhessen a pénzpiaci finanszírozáshoz.

A bizottság készen áll arra, hogy Görögországot segítse a második kiigazító porgram keretében elindított reformok végrehajtásában - mondta a bizottság másik szóvivője, Pia Ahrenkilde Hansen.

A bizottság ugyanakkor azt is jelezte, hogy még korai lenne előre jelezni, hogy a felálló új görög kormány részéről milyen elhatározás születik a pénzügyi mentőprogrammal kapcsolatban.

"Még nincs új kormánya Görögországnak". "A bizottság reméli, hogy az új görög kormány is tiszteletben tartja majd azokat a kötelezettségeket, amelyet az ország vállalt" - tette hozzá a szóvivő.

Görögországnak nem sikerült teljesítenie a 2010 áprilisában elfogadott első programban vállaltakat, ami a magán szektor adósságátütemezéséhez vezetett. Döntéshozók viszont hangsúlyozzák, hogy újabb csúszást nem fognak tolerálni.