Békefenntartó missziót kellene indítani Ukrajnába, akár a NATO ernyője alatt azzal a feladattal, hogy segítséget nyújtson a humanitárius gondok megoldásában és elriassza agressziótól a támadókat, ha szükséges katonai eszközökkel.

Ezt javasolja a bne IntelliNews régiós hírportál jelentése szerint Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök-helyettes, a lengyel kormánypárt,  a radikális jobboldali Jog és Igazságosság vezetője, akit Lengyelország tényleges vezetőjének tartanak.

A politikus volt az egyik tagja annak a küldöttségnek, amely Mateusz Morawiecki lengyel,  Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén miniszterelnök  részvételével Kijevbe utazott, hogy támogatásáról biztosítsa Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt és kormányát. Ők voltak az első külföldi vezetők, akik a február 24-én kezdődött orosz invázió óta Ukrajnába látogattak.

Kaczynski szerint a NATO keretében vagy esetleg egy szélesebb hatókörű nemzetközi keretben megvalósuló missziónak képesnek kellene lennie megvédeni magát. Egy békemisszióról lenne szó, de megfelelő katonai erővel a háttérben. Biztonsági szakértők korábban megjegyezték, hogy a NATO a jugoszláv polgárháborúban rossz tapasztalatokat szerzett békefenntartóként, ezért a lengyel politikus ötlete aligha talál meghallgatásra a katonai szervezetben.

Az Európai Tanács elnökével is beszéltek

Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével beszélt telefonon Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén kormányfő, miután szerdán visszatértek Lengyelországba az ukrán fővárosból - közölte Piotr Müller lengyel kormányszóvivő a Twitteren.

Szükség van további sürgős lépésekre Ukrajna támogatására, az EU minden tagállama rendkívül fontos szerepet tölt be e feladat megvalósításában - áll Müller bejegyzésében.

A lengyel média szerda délelőtt számolt be arról, hogy a négy politikus megérkezett Ukrajnából a délkelet-lengyelországi Przemysl pályaudvarára - írta az MTI.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.