Lengyelországban valami olyasmi történt, amit az országot legjobban ismerők, és persze maguk a lengyelek sem gondoltak volna soha - írja az onet.pl. A kormány vezető párt, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) elnökét, Jaroslaw Kaczynski a miniszterelnök-helyettesét, Lengyelország tényleges vezetőjét megbüntette a Szejm etikai bizottsága

A büntetésről a Baloldal egy képviselője tájékoztatta egy beszélgetésben a riportereket. – Azért büntették meg, mert a képviselőknek a Szejmben azt mondta, hogy bűnözők vagyunk – mondta Monika Falej. – Jogászként tudnia kellene, hogy ha valakinek olyan információja van, hogy valaki bűncselekményt követett el, kötelessége értesíteni az ügyészséget. Ezt ő nem tette meg, tehát amit a Szejm üléstermében tett, jogtalan volt.

Amikor a lengyel kormány és parlamenti többség 2020 októberében megszigorította Európa addig is második legszigorúbb abortusztörvényét, Jaroslaw Kaczynski azt mondta az ellenzéknek címezve: „Ma Lengyelországban nagy a veszély a koronavírus-járvány miatt. Ez a helyzet kizár bármilyen találkozást öt embernél többen nyilvánosan, miközben ezrek különböző demonstrációkon vesznek részt....Ti most saját érdeketekben, kis piszkos üzleteitekért számos ember halálát kockára teszitek, bűnözők vagytok."